Київ відсвяткував перший сніг п'ятьма сотнями автомобільних “поцілунків”

Київ відсвяткував перший сніг п'ятьма сотнями автомобільних “поцілунків”

Аналітика
Укрінформ
На відміну від минулорічних снігопадів, до комунальних служб претензій нині мало. А водії — навпаки показали свою безвідповідальність: далеко не всі змінили вчасно гуму

У середині листопада в Україну завітала зима. Повідомлення від синоптиків про погіршення погодних умов почали з’являтись ще тижні зо два тому, а в переддень снігопаду, 13 листопада, і зранку 14-го ледь не усі ЗМІ повідомили про негоду і прогнозовані 6 см снігу на землі і на дорозі. Вчора зранку про погіршення погодних умов повідомив і голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

“14 листопада по Київській області та Києву - мокрий сніг з утворенням снігового покриву до шести сантиметрів! На дорогах ожеледиця. Тому застерігаємо автолюбителів - на "літній" резині - не виїжджайте, не створюйте загрозливих ситуацій на дорогах. А краще взагалі потримати свого "залізного коня" у гаражі, поки комунальники приберуть дороги” - написав очільник ДСНС на Facebook.

Традиційно, попередження ДСНС багато хто проігнорував. Внаслідок чого на 13.00 в Києві стались безпрецедентні 300 дорожньо-транспортних пригод і Київ “став” в десятибальних заторах. Отже, як усе було?

Перший сніг: хронологія

9.15-9.30 — пішов сніг. І це метеорологічне явище супроводжувалось жвавою дискусією в соціальних мережах. Одні раділи першому снігу, бо це красиво, інші — навпаки, висловлювали невдоволення, бо боялися ймовірного транспортного колапсу в столиці. Були й жарти: те, що відбувається на дорогах дотепні кияни охарактеризували як “фестиваль літньої гуми на дорогах”.

Перший сніг у Києві / Фото Анатолій Сірик, Укрінформ

9.30 — прес-служба Київавтодору повідомила, що готова до роботи снігоприбиральна техніка уже розміщена в усіх районах Києва. “З огляду на прогноз Українського Гідрометцентру, сьогодні зранку снігоприбиральна техніка підприємств комунальної корпорації «Київавтодор» вийшла на вихідні позиції. Така тактика завчасного розміщення спецтехніки на вулично-дорожній мережі позитивно зарекомендувала себе упродовж останніх 2-х років, адже дозволяє у разі виникнення ожеледі чи опадів у вигляді снігу негайно розпочати обробку доріг столиці” - повідомили в КК.

10.00 — прес-служба Київської міської державної адміністрації на офіційному сайті повідомила, що комунальна техніка вже виїхала на дороги. “Із початком снігопаду снігоприбиральна техніка КК «Київавтодор» оперативно розпочала обробку дорожнього покриття посипальними матеріалами з метою недопущення утворення слизькості” - проінформували комунальники.

10.20 — Снігопад посилюється. ЗМІ повідомляють, що в кожному з районів столиці — десятибальні затори (скрін-шот сторінки Google Maps - нижче). А facebook-сторінка dtp.kiev.ua повідомляє, що станом на 10.20 ранку в столиці сталось вже 50 аварій, 4 з яких — з постраждалими.

11.10 — Київпастранс повідомив про проблеми з міським транспортом. "З 10 год. 00 хв. у зв'язку із погіршенням погодних умов та скупченням транспорту введено оперативне положення для тролейбусів, автобусів та трамваїв. Транспорт курсує з відхиленням від розкладу руху" — йдеться в повідомленні.

11.15 — “Внаслідок масового виїзду автівок на літній гумі на всіх підйомах і спусках Києва утворились затори” - йдеться в дописі facebook-сторінки dtp.kiev.ua.

11.40 — поки частина столичних комунальників бореться зі снігом, інші… справно виконують іншу роботу. Інтернет-портал “Київ оперативний” опублікував відео, на якому дорожні служби в розпал хуртовини... кладуть асфальт на тротуарі по вулиці Луговій.

12.10 — прес-секретар “Укравтодору” Оксана Ожегова повідомила, що загалом по країні зі снігом боряться понад 300 одиниць спецтехніки. “переважна більшість - 277 одиниць - у тих областях, де зараз спостерігаються складні погодні умови, розроблено графік цілодобового чергування. У Києві ситуація найскладніша через велике скупчення транспорту” - заявила прес-секретар “Укравтодору”.

13.00 — станом на цей час до національної поліції надійшло 294 звернення про ДТП в Києві. Інформацію про це опублікував речник Нацполіції Ярослав Тракало. “Поліція закликає водіїв неухильно дотримуватися правил дорожнього руху. А враховуючи несприятливі погодні умови - утриматися від поїздок на великі відстані й скористатися громадським транспортом” - додав Ярослав Тракало. А вже о 18.00 з'явилась інформація про 500 ДТП. 

13.30 — сніг змінився дрібним дощем.

Що в підсумку?

300 аварій за 4 години, що стались сьогодні в Києві — випадок безпрецедентний. Про що це може свідчити? В першу чергу, про безвідповідальність водіїв. Попереджень про негоду було вдосталь. Час на “перевзування” автівок також був — адже перші морози прийшли в Київ ще минулого тижня, а шиномонтажі в столиці — ледь на кожному кроці.

ДТП на Гостомельській трасі // Автор фото: Анатолій Бурбеза
ДТП на Гостомельській трасі // Автор фото: Анатолій Бурбеза

Водночас, снігопад 14 листопада безпрецедентний ще й тим, що у киян не виникло претензій до роботи комунальників.. Офіційне попередження від ДСНС було ще вчора, і зранку спецтехніка вже була на стартових позиціях — в очікуванні снігу. Зрештою, цьому не треба дивуватись: минулої зими комунальники отримали немалу порцію критики, і якби й до цього снігопаду міська влада була не готова — кияни б цього просто не зрозуміли.

Як запобігти подібним ситуаціям надалі? Найочевидніший вихід — вводити штрафи за їзду на літній гумі взимку. Впровадити таку ідею запропонував радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко, висловлюючи обурення щодо ранкової ситуації на дорогах: “У Європі штрафи за блокування доріг через невідповідність сезонності шин сягають декількох тисяч євро. У Європі на засніжених вулицях пластмасові олені з Санта-Клаусами стоять вздовж доріг, прикрашені гірляндами. А у нас такі самі пластмасові олені вирулюють на дорогу на літній гумі, беручи в облогу всіх інших. Буду ініціювати зміни до Закону "Про дорожній рух". І пропозиції відносно сезонності шин і покарання будуть в пріоритеті.”

Між тим, колапс на дорогах досі не закінчився. Утрамбований сніг на дорогах покропив дрібний дощик, утворилась ожеледиця і “заносити” почало навіть “перевзуті” автівки. Надвечір синоптики обіцяють мінусову температуру — отже, ожеледиця нікуди не зникне. І ті ж самі автівки на літній гумі, які їхали зранку в центр міста, повертатимуться в спальні райони...

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-