Укртрансбезпека відкрила дані про ліцензії маршрутників

Укртрансбезпека відкрила дані про ліцензії маршрутників

Укрінформ
Державна служба України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) відкрила дані про ліцензії транспортних засобів на перевезення пасажирів та вантажів.

Про це повідомляє платформа відкритих даних Opendata.

"Укртрансбезпека відкрила дані про ліцензії транспортних засобів на перевезення пасажирів та вантажів. Тепер ви можете сфотографувати номер транспорту або ввести вручну та перевірити його ліцензію в Opendatabot", - йдеться в повідомленні.

В Opendata пояснили, чому важливо перевіряти ліцензію.

"Ліцензійні авто проходять перевірки інспекторами та планові техогляди, а медики перевіряють водіїв перед виходом на маршрут. По кожному з 9-ти типів ліцензування є свої вимоги до перевізників. Наприклад, водії маршруток повинні мати посвідчення категорії «D», стаж керування не менше трьох років та мінімальний вік - 21 рік. Сам автомобіль повинен мати державну реєстрацію, проходити техогляд та бути внесеним до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців. Якщо ви сідаєте в маршрутку без ліцензії - ви не маєте жодних гарантій, в тому числі й права компенсації збитків у разі ДТП", - зазначається в повідомленні.

Читайте також: У Черкасах на страйк маршрутників відповіли флешмобом #підвезу

Як наголосили в Opendata, перевірити можна всі види транспорту, які здійснюють пасажирські та вантажні перевезення, як регулярні так і не регулярні. Тобто, це таксі, маршрутки, автобуси, вантажівки. 

Для цього потрібно додати Opendatabot до Телеграм або Вайбер, сфотографувати маршрутку та надіслати або ввести номер авто вручну. Після цього бот видасть інформацію про ліцензії транспортного засобу.

За даними Opendata, на сьогодні 89714 маршруток в Україні мають ліцензії на перевезення пасажирів. З них найпопулярніші марки БАЗ, Богдан та ПАЗ.

Найбільшу кількість ліцензій на перевезення автомобілів мають компанії «Північтранс», «Київпастранс» та «Транс-сервіс-1».

Топ 5 компаній-перевізників: Публічне акціонерне товариство "Північтранс" - 2182 одиниці транспорту, Комунальне підприємство "Київпастранс"- 1804 одиниці транспорту, Товариство з обмеженою відповідальністю "Транс-сервіс-1"- 1692 одиниці транспорту,  Товариство з обмеженою відповідальністю "Епіцентр К" - 1101 одиниця транспорту, Товариство з обмеженою відповідальністю "Бонус З" - 1024 одиниці транспорту.

Як відомо, на сьогодні сервіс Opendatabot здійснює також моніторинг реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-