Акція

Акція "Запали свічку пам'яті" вже пройшла у 70 країнах

Укрінформ
До акції "Запали свічку пам'яті" на честь 85-их роковин Голодомору вже долучилося 70 країн, а загалом акція пройде у 85 країнах на всіх континентах.

Про це розповів директор представництва Світового конгресу українців Сергій Касянчук на прес-конференції в Укрінформі.

"Цього року Світовий конгрес українців спільно з МЗС України, Українським інститутом національної памяті та Меморіалом жертв Голодомору висунули інціативу провести акцію "Запали свічку памяті". Вона розпочалася 1 вересня і проходить щоденно, 85 днів, до 24 листопада, до дня національного відзначення 85-их роковин Голодомору. Запалення свічки проходить у різних містах в інших країнах, на різних контитентах. Саме цим ми підкреслюємо: це - єднання українців по цілому світу, поширення інформації по цілому світу. ... На сьогодні ця акція пройшла у 70 країнах світу", - сказав Касянчук.

За словами начальника управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС Лариси Дір, Міністерство закордонних справ також веде активну роботу з поширення у світі інформації про Голодомор та визнання його геноцидом. Зокрема, зовнішньополітичне відомство поширило серед демократичних держав Звернення Верховної Ради України щодо визнання Голодомору 1932-33 років актом геноциду українського народу. Окрім цього, МЗС готує видання збірника документів щодо визнання Голодомору геноцидом  українського народу іншими державами.

Читайте також: В'ятрович розповів про заходи до 85-ї річниці Голодомору

"У цій книжці буде представлено документи іноземних держав, ухвалені на національному та регіональному рівнях, щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу та вшанування пам'яті жертв Голодомору, документи, ухвалені у рамках міжнародних організацій. Цей збірник буде представлено під час спеціального слухання у Верховній Раді", - сказала Дір.

Вона також зазначила, що з ініціативи Української греко-католицької церкви Кабінет міністрів підготував проект указу Президента про надання Україною гуманітарної допомоги Демократичній Республіці Конго, Єменській Республіці та Республіці Судан - країнам, які нині потерпають від голоду.

"Минулого тижня Кабінет міністрів схвалив цей проект та його подано на розгляд Президенту України. Сподіваюся, що проект буде прийнято і Кабімн опрацює алгоритм доставки цієї допомоги", - сказала Дір.

Окрім цього, за її словами, українське представництво в ООН розробило Декларацію з ушанування жертв Голодомору. З 7 листопада ця декаларація поширена для підписання країнами-членами ООН.

"Сподіваюся, що до 9 грудня цю декларацію підпише найбільша кількість держав, що буде символічним, тому що саме 9 грудня 2018 року виповнюється 70-та річниця Конвенції з попередження та покарання геноциду як злочину", - сказал Дір.

Наразі 16 країн визнали Голодомор геноцидом.

Як відомо, в Україні тривають меморіальні заходи з нагоди 85-их роковин Голодомору 1932-33 років. Традиційно в четверту суботу листопада, яка припадає в цьому році на 24 листопада, пройде Всеукраїнська акція "Запали свічку пам'яті". Також по всій країні пройдуть заходи з ушанування пам'яті жертв Голодомору, міжнародний форум за участю керівництва України та глав інших держав, парламентські слухання щодо 85-тих роковин Голодомору 1932-33 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-