В УПЦ МП кажуть, що Порошенко відмовився прийти на зустріч

В УПЦ МП кажуть, що Порошенко відмовився прийти на зустріч

Заява
Укрінформ
Собор єпископів Української Православної Церкви (Московський Патріархат) прийняв рішення зустрітися з Президентом України, але не в "Українському домі", а в Києво-Печерській Лаврі.

Таке твердження міститься у заяві Собору єпископів Української Православної Церкви (МП), розміщеній на сайті синодальним інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ МП. 

Автори заяви нагадують, що за ініціативи Президента Петра Порошенка на 13 листопада 2018 року була запланована його зустріч з єпископатом УПЦ МП в Українському домі.

Втім, "на домовлену дату єпископат Української Православної Церкви зібрався в Києво-Печерській Лаврі", йдеться у заяві. 

На екстреному засіданні Синоду УПЦ МП Собор єпископів, нібито, прийняв рішення зустрітися з Президентом, але не в «Українському домі», а на території Києво-Печерської Лаври.

"Про це рішення Собору єпископів було одразу повідомлено Президенту. Однак, Президент від зустрічі відмовився, - стверджується у заяві УПЦ МП, - Собор єпископів Української Православної Церкви підтверджує свою готовність до зустрічі з Президентом України, але на церковній території".

Водночас у тексті постанови Собору єпископів Української Православної Церкви (МП) від 13 листопада 2018 року, також розміщеній синодальним інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ МП, немає жодного слова про плани провести зустріч з Президентом України або про готовність до такої зустрічі. 

Читайте також: Зоря розповів, як керівництво УПЦ МП від зустрічі з Порошенком "відбрикувалося"

Як повідомлялося, речник УПЦ КП, архієпископ Євстратій Зоря на своїй сторінці у Facebook написав, що Собор єпископів УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі було зібрано, аби не дати змоги священнослужителям самостійно поїхати на зустріч із Президентом Петром Порошенком.

Він нагадав, що вже відбулися зустрічі Президента з єпископатами УПЦ КП та УАПЦ, тому зустріч з єпископатом Московського патріархату мала би стати "логічним продовженням цього ряду".

Зоря опублікував два документи, згідно з якими АП нібито запрошувала єпископів МП на зустріч із Главою держави 13 листопада о 14 годині в Українському домі, а канцелярія МП - на цей же час в актову залу Києво-Печерської лаври.

11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв’язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-