ГПУ підготувала підозру російському слідчому у справі Гриба

ГПУ підготувала підозру російському слідчому у справі Гриба

Укрінформ
Генеральна прокуратура України склала повідомлення про підозру російському слідчому, який висунув незаконне обвинувачення українцеві Павлові Грибу.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook речник ГПУ Андрій Лисенко.

"За результатами досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного притягнення громадянина України Павла Гриба до кримінальної відповідності на території Російської Федерації Генеральною прокуратурою України складено повідомлення про підозру громадянину РФ", - написав він.

За його словами, слідство зібрало доказову базу, що старший слідчий в особливо важливих справах 2 відділення слідчого відділу Управління ФСБ Росії по Краснодарському краю за відсутності будь-яких об’єктивних доказів причетності Гриба до вчинення протиправних дій на території РФ обвинуватив його у вчиненні особливо тяжкого злочину.

Крім того, за матеріалами української сторони, слідчий фізичним та психологічним тиском примусив українця обмовити себе та надав Жовтневому районному суду Краснодара РФ завідомо неправдиві та недостовірні відомості щодо залучення Гриба належним чином як обвинуваченого та оголошення його у федеральний і міжнародний розшук. В результаті суд обрав Грибу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, таким чином сфальсифікувавши матеріали кримінальної справи.

Читайте також: Російський суд продовжив арешт Павлу Грибу до квітня

Як інформує речник ГПУ, наразі готується запит про міжнародну правову допомогу до компетентних органів Російської Федерації щодо повідомлення вказаній особі про підозру та проведення із ним ряду процесуальних дій. Наразі слідство встановлює інших причетних до незаконного притягнення Гриба до кримінальної відповідності.

Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року у Білорусі, куди він поїхав на зустріч з дівчиною, з якою спілкувався в соцмережах.

У вересні стало відомо, що він перебуває у слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), його звинувачують у тероризмі. Тоді ж його адвокат заявила, що Павла викрали співробітники ФСБ.

Адвокат Гриба повідомила, що Європейський суд з прав людини вимагає від Росії доступу українських лікарів до українця, щоб оцінити стан його здоров'я. За повідомленням батьків, 19-річний Павло Гриб через інвалідність мусить постійно приймати підтримуючі препарати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-