ЄК очікує подвоєння зусиль Києва для швидкого розслідування загибелі Гандзюк

ЄК очікує подвоєння зусиль Києва для швидкого розслідування загибелі Гандзюк

Укрінформ
Європейська Комісія очікує від України проведення швидкого та належного розслідування загибелі активістки Катерини Гандзюк та покарання винних у цьому злочині.

Про це у понеділок під час брифінгу для преси заявив речник Єврокомісії Карлос Мартін Руїз Де Гордежуела.

"Катерина Гандзюк була мужнім та переконаним активістом, яка вела боротьбу проти корупції в Україні. Ми висловлюємо глибокі співчуття її родині та її друзям. Очікуємо, що українська влада подвоїть зусилля для того, щоб швидко та ретельно розслідувати цей злочин та притягнути винних до відповідальності", - наголосив речник Єврокомісії.

Він нагадав, що Катерина Гандзюк померла вчора, 4 листопада, її загибель була спричинена нападом з використанням кислоти, що стався 21 липня поточного року.

"Подальші кроки також є необхідними у розслідуванні нападів на представників громадянського суспільства та журналістів–розслідувачів в Україні. Вільне громадянське суспільство є важливим для будь-якої демократичної держави, і це дуже важливо, щоб це було також під захистом в Україні", - додав речник Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, відома в Херсоні активістка, волонтер, співробітниця міської ради Катерина Гандзюк, яку влітку облили сірчаною кислотою, померла 4 листопада в лікарні. За попередньою інформацією, у неї відірвався тромб. Жінці було 33 роки.

Читайте також: Вбивство Гандзюк: у Луценка кажуть, що СБУ об’єднає два провадження

Напад на Гандзюк стався 31 липня. Невідомі облили її сірчаною кислотою, внаслідок чого вона дістала хімічні опіки і частково втратила зір. Гандзюк перенесла більше 10 операцій. З 1 серпня вона перебувала в опіковому центрі Києва.

В організації замаху на Гандзюк підозрюють п'ятьох осіб, усіх затримали.

4 листопада слідчі змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк на умисне вбивство - за пунктами 4, 6, 11, 12 частини 2 статті 115 КК "Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-