Українців закликають написати радіодиктант єдності

Українців закликають написати радіодиктант єдності

Фото
Укрінформ
У День української писемності й мови, 9 листопада, 18-й радіодиктант єдності звучатиме на хвилі Першого каналу UA: Українське радіо.

Як поінформував на прес-конференції генеральний продюсер UA: Українське радіо Дмитро Хоркін, офіційне гасло цьогорічного заходу - #пишеморазом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дмитро Хоркін
Дмитро Хоркін

“Ми раді, що саме така акція з багатомільйонною аудиторією знаходить відгук у наших радіослухачів та телеглядачів. Ми вже не вперше проводимо радіодиктант. Він завжди відбувається масово і яскраво. Можуть тільки уточнюватися певні деталі з кожним роком, але для мене, як для медіаменеджера, принцип "не зашкодь", як у лікарів, а особливо “не чіпай те, що добре працює” виправдовує себе на 160 000%. Всеукраїнський радіодиктант протягом останніх років відбувається дуже медійно успішно”, - сказав Хоркін.

Аліна Акуленко
Аліна Акуленко

Як зазначила кураторка акції Аліна Акуленко, основна мета диктанту: єднання навколо мови. Радіодиктант – не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед масштабний національний флешмоб. Початок заходу — об 11:00. Вступна частина триватиме півгодини, радіодиктант почнеться об 11:30. “Те, що відбувається до 11.30 — це підготовча робота, у якій криється величезний смисл. Ми будемо упродовж цих 30 хвилин розповідати про те, де, у яких регіонах України, у яких куточках світу готуються люди писати радіодиктант”, - сказала вона.

За словами кандидата політичних наук, доцента, директора Центру комунікацій Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олени Добржанської, основна київська локація — аудиторія імені Михайла Максимовича, розташована в Червоному корпусі КНУ ім. Т. Шевченка. Там писатимуть диктант представники медіа, мистецтва та інших галузей. “Торік у нас виникла проблема, бо всі, хто прийшов, не змогли розміститися. Тому ми врахували це та підготували дві аудиторії, тобто аудиторія імені Михайла Максимовича та аудиторія імені Тараса Шевченка”, - додала вона.

Долучаться до проекту й регіони: локації для написання диктанту облаштують у навчальних закладах по всій країні. Але взяти участь у радіодиктанті зможе кожен охочий у будь-якому куточку світу — достатньо лише мати під рукою аркуш паперу та ручку. Також можна організувати власну локацію і таким чином стати співорганізатором акції.

Олена Добржанська
Олена Добржанська

“Я хочу закликати усіх писати цей диктант. Насправді неважливо, досконало ви знаєте мову чи тільки опановуєте її. Ми чекаємо кожного. Всі наші студенти братимуть участь. Ми любимо це свято (День української писемності й мови — ред.) і закликаємо полюбити його так, як Шевченківський університет”, - наголосила Добржанська.

Олександр Авраменко
Олександр Авраменко

Доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко спеціально готує текст, який диктуватиме у п'ятницю. У ньому немає авторських знаків чи суперечливих орфограм. Але при тому їхня загальна кількість дуже велика, тому написати радіодиктант без помилок непросто. “Я можу сказати, що це буде пізнавальний текст. Але я відчуваю шалену відповідальність, оскільки маю, склавши текст, догодити дитині і дорослому, чоловікам і жінкам, українськомовним і російськомовним. Тому надзвичайно важко підготувати такий текст, який принаймні не дратуватиме, а бажано, щоб він був і пізнавальний, і позитивний, і якісь функції ще, чи естетичні, чи патріотичні, чи ще якісь виконував”, - сказав він.

Читайте також: Не знання, а вміння: Гриневич розповіла про оцінювання першачків

Диктант транслюватимуть зі студії UA: Українське радіо на Хрещатику, 26. Телеверсію наживо забезпечить знімальна група Суспільного мовлення, частина якої мовитиме зі студії програми «Радіодень», частина — в аудиторії КНУ ім. Т. Шевченка. Стрім телеверсії також відбуватиметься на сторінках Суспільного мовника у Facebook.

У столиці відбулася прес-конференція з нагоди проведення щорічного радіодиктанту єдності / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Усі охочі традиційно можуть надіслати роботи поштою на адресу вул. Хрещатик, 26, Київ - 1, 01001 із позначкою «Радіодиктант» (лист має бути надісланий того ж дня або 10 листопада — про це свідчитиме поштовий штемпель), засканувати або сфотографувати текст і впродовж 24 годин після закінчення акції надіслати електронною поштою на адресу rd@nrcu.gov.ua. Зображення має бути якісним, текст — написаним від руки (роботи, набрані у будь-якому текстовому редакторі, не розглядатимуться). Комісія приймає також тексти, написані шрифтом Брайля.

Текст радіодиктанту буде оприлюднено на сайті UA: Українське радіо 11 листопада, тож усі охочі зможуть перевірити свої знання.

Торік свої радіодиктанти надіслали 28 999 учасників. Жодної помилки не зробили 123 учасники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-