Луценко заявляє, що ситуація у місцях несвободи - критична

Луценко заявляє, що ситуація у місцях несвободи - критична

Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ситуація у місцях несвободи критична.

Про це він зазначив під час наради у п'ятницю, повідомляє Укрінформ.

"Ситуація там критична. Прошу провести відповідні наради з усіма необхідними органами і навести порядок і законність", - сказав він.

Луценко нагадав, що нещодавно "через слабкий прокурорський нагляд" відбувся заколот у Лук'янівському СІЗО. Цей випадок, вважає генпрокурор, "серйозний сигнал про те, що коїться у багатьох установах".

"Кожен раз ви мені доповідаєте, що все гаразд, а коли приїжджає перевірка, то виявляється, що "гаразд" не дуже", - зазначив Луценко.

За його словами, деякі прокурори додумалися показувати особистий прийом у в'язницях, хоча там ні разу не були. "Кому це потрібно - я не знаю. Але вимагаю від ваших профільних заступників особисто, регулярно, часто бувати у місцях несвободи, тому що ситуація там критична", - наголосив генпрокурор.

Він повідомив, що через структурні проблеми у Державній кримінально-виконавчій службі "контрольованість практично втрачена", а перевірки в СІЗО проводяться формально.

Луценко повідомив, що у Вінницькій області було звільнено від відбування довічного покарання чоловіка, який у складі банди вбив сімох людей."Рішенням ЄСПЛ йому присуджено 40 тисяч євро на відшкодування моральної шкоди. Це про якість наших представництв в суді", - прокоментував він.

Читайте також: У чотирьох колоніях Полтавщини знайшли моторошні засоби катувань – ГПУ

Генпрокурор додав, що прокурори не проводять перевірки за фактом ненадання медичної допомоги у в'язницях. "У вінницькій установі покарання помер засуджений, якому просто не надали медичну допомогу. Поверхово або взагалі не проводиться перевірка за фактом не надання допомоги в'язням, а також їх смертей. Це Вінницька, Волинська, Закарпатська області і м. Київ", - зазначив він.

Крім того,за словами Луценка, поширені випадки порушень у закладах позбавлення волі для неповнолітніх. Протягом поточного року за даними фактами порушено уже 20 кримінальних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-