Автокефалія УПЦ: громадськість виступає за якнайшвидше об'єднання церков

Автокефалія УПЦ: громадськість виступає за якнайшвидше об'єднання церков

Фото
Укрінформ
Представники громадських організацій та вчені занепокоєні можливим затягуванням процесу об'єднання українських церков і наголошують на необхідності його прискорення для отримання автокефалії.

Про це йшлося на круглому столі в Укрінформі "Автокефалія української церкви: яких змін чекати?", повідомляє кореспондент агентства.

"Процес надання Томосу може бути під загрозою... якщо не включимося всім миром, всіма громадами, всіма політичними партіями україноцентричними у те, щоб посприяти наданню Томосу", - наголосив голова ГО ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка Павло Мовчан.

Він підкреслив необхідність зустрічі громадськості із патріархом Української православної церкви Київського патріархату Філаретом для обговорення ситуації із надання Україні Томосу.

Голова Всеукраїнського об'єднання "За помісну Україну" Петро Ющенко наголосив на тому, що Українська православна церква має всі підстави бути єдиною помісною автокефальною церквою. І додав, що представники українських єпархій були учасниками усіх вселенських соборів, а відтак брали участь у формуванні і побудові Вселенської церкви.

Член центрального правління "Просвіти", громадський діяч Іван Заєць зазначив, що процес надання Україні Томосу слід розглядати як геополітичну подію, яка буде впливати не тільки на майбутнє української нації, а й на європейську цивілізацію.

"Наш круглий стіл є відображенням цього занепокоєння (затягуванням процесу надання Томосу - ред.)", - сказав він.

Він зазначив, що громадськість стурбована і вважає необхідним прискорити цей процес. "Багато хто не розуміє причин зволікання. Влада каже, що це залежить від священиків, а священики - що все залежить від Константинопольського патріархату. У цій формулі ми не бачимо кінця і краю", - зазначив Заєць.

Водночас він наголосив, що Україна зараз протистоїть намаганням Росії зірвати процес надання автокефалії, тож можна очікувати активної деструктивної діяльності РФ. "Дещо ми вже бачимо. Зокрема пропагандистську компанію, яка спрямована на дискредитацію самої ідеї української автокефалії... а ще - намагання дискредитувати ієрархів церков, які прагнуть об'єднання", - зазначив Заєць.

Голова партії "Патріот" Микола Голомша закликав усіх священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату об'єднатися в єдину помісну церкву. "Ми констатуємо, що Томос, який сьогодні надається Українській помісній церкві, відповідає усім принципам міжнародного права, що кожна країна світу має право на свою церкву і на самовизначення", - зазначив він.

Академік Національної академії педагогічних наук Григорій Філіпчук підкреслив, що громадянське суспільство закликає українських ієрархів знайти компроміс і якнайшвидше ухвалити оптимальне рішення у питанні об'єднання церков в інтересах української держави. Він наголосив на неприпустимості перенесення питання об'єднання церков і затягування процесу надання автокефалії під будь-якими приводами. "Журналісти, політологи, вчені, люди при владних інституціях повинні об'єднатися навколо того, щоб дати гідну відсіч, адже вже сотні подано заяв у суди нашими "п'ятиколонниками". Сьогодні формується надзвичайно сильна інформаційна позиція з боку наших недругів щодо неотримання Томосу українською церквою", - зазначив вчений.

Як повідомлялося, 26 жовтня на прес-конференції в Укрінформі Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет наголосив, що дата скликання об'єднавчого собору залежить від Вселенського патріарха, але сподівається на проведення такого собору найближчим часом.

Читайте також: Філарет сказав, як називатиметься помісна церква в Україні

11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Фото: Юлія Овсяннікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-