Об'єкти релігійної спадщини планують “відкрити” для людей з обмеженими можливостями

Об'єкти релігійної спадщини планують “відкрити” для людей з обмеженими можливостями

Укрінформ
Мінсоцполітики працює над пристосуванням об'єктів релігійної спадщини до потреб людей з обмеженими можливостями. 

Про це під час Міжнародного семінару керівників об'єктів всесвітньої спадщини, який проходить у Києві, сказала заступник міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Наразі ми ведемо діалог для того, щоб зробити такі пам'ятки відкритими, тобто надати вільний доступ, фізичну можливість для всі громадян нашої країни і гостей, які мають певні порушення щодо мобільності, щоб відвідувати наші духовні місця", - сказала Чуркіна. 

Зазначимо, у Києві з 31 жовтня по 1 листопада проходить Міжнародний семінар/мережева зустріч керівників об'єктів всесвітньої спадщини на тему: "Жива релігійна спадщина всесвітнього значення: спільне управління та стале використання". 

У пленарних засіданнях Семінару беруть участь керівники об'єктів всесвітньої спадщини, представники державних і місцевих органів влади та представники релігійних громад з 16 країн світу трьох із п'яти регіонів ЮНЕСКО (Африка, Арабські держави, Європа і Північна Америка), а також експерти-члени Робочої групи Центру всесвітньої спадщини та дорадчих органів з питань спадщини релігійного призначення.

Основними завданнями семінару є посилення уваги й інформованості релігійних громад щодо процесу охорони, управління та сталого використання об'єктів всесвітньої культурної та природної спадщини, обговорення особливостей захисту культурних об'єктів релігійного призначення в умовах нових глобальних викликів та загроз. 

Як зазначила заступник міністра культури України Тамара Мазур, проблема спільного управління об'єктами культурної спадщини державою і релігійними громадами існує не тільки в Україні, але й по всьому світу.

"У 2010 році нашою державою вперше було проведено конференцію на цю тему, і в стінах ЮНЕСКО розпочалася окрема течія, присвячена релігійній проблематиці, тобто проблематиці використання культових споруд, які є об'єктами культурної спадщини спільно релігійною громадою та іншими членами суспільства. За результатами кожного такого семінару виробляються практичні рекомендації, спрямовані на покращення взаємодії з релігійними громадами і спільного управління спадщиною, тобто яким чином проводити реставрації, яким чином презентувати цю спадщину. Тому метою семінару - є вироблення спільних рекомендацій, які будуть напрацьовані на цьому семінарі вони увійдуть у резолюцію, яка буде схвалена учасниками семінару, та буде направлена до Центру всесвітньої спадщини для офіційного затвердження", - зауважила вона. 

Читайте також: Канада відстоюватиме свободу віросповідання у світі - Фріланд

Організатором міжнародного семінару виступає Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник за підтримки Міністерства культури України, Центру всесвітньої спадщини. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-