Сьогодні річниця від дня загибелі Аміни Окуєвої

Сьогодні річниця від дня загибелі Аміни Окуєвої

Укрінформ
30 жовтня минає річниця від дня загибелі відомої української громадської активістки, лікаря та військовослужбовця Аміни Окуєвої.

Аміна Окуєва (1983-2017) народилася в Одесі, пізніше жила в Москві і Грозному, у 2003 р. повернулася в Україну. Закінчила Одеський медичний університет за спеціальністю «хірургія».

Зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим, який переховувався в Україні від переслідувань з боку російських спецслужб та кадировців, вона активно обстоювала ідею визволення Ічкерії від окупації та відновлення її державної незалежності. Брала участь в житті чеченської діаспори. Аміна Окуєва сповідувала мусульманство і завжди носила хіджаб.

Під час Революції гідності Окуєва вступила до «Самооборони», де була лікарем 8-ї Афганської сотні. 

Від самого початку російської агресії Аміна перебувала в зоні АТО разом зі своїм чоловіком. Вона  служила у батальйоні «Київ-2» та долучилася до створення чеченського добробату імені Джохара Дудаєва. Наприкінці 2016 р. Окуєва звільнилася та приїхала у Київ.

Читайте також: Справу про вбивство Окуєвої розглядатиме суд присяжних

На неї у 2017 році було скоєно два замахи, перший - 1 червня. Тоді нападник назвався французьким журналістом і запросив подружжя на зустріч, а потім у машині вистрілив у Осмаєва, після чого Окуєва вистрілила у відповідь. Після замаху Окуєвій та Осмаєву надали державну охорону, однак згодом вони від неї відмовились. Другий замах, 30 жовтня 2017 року, для Аміни Окуєвої виявився фатальним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-