МОЗ починає закупівлі для створення Єдиної інформсистеми трансплантації

МОЗ починає закупівлі для створення Єдиної інформсистеми трансплантації

Укрінформ
МОЗ через систему Рrozorro оголосило закупівлю послуги зі створення Єдиної державної інформаційної система трансплантації України.

Про це повідомляється на сайті відомства.

"На сьогодні найголовнішим завданням МОЗ є закупівля послуг з розробки програмного забезпечення для ЄДІСТ та доступ до міжнародної бази живих донорів кісткового мозку. На ці потреби в бюджеті 2018 року на трансплантацію загалом передбачено понад 28 млн грн: 26 млн 378 тис. на закупівлю послуг з розробки програмного забезпечення та 1,9 млн на придбання доступу до міжнародного реєстру донорів", - зазначили у МОЗ.

У відомстві підкреслили, що створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) – це першочергове завдання для запровадження трансплантації в Україні, вона міститиме 9 окремих реєстрів потенційних донорів, відповідно до потреб.

"Це, зокрема, реєстри щодо надання згоди або незгоди на посмертне донорство, згоди на вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів з тіла померлої особи. Буде створено реєстри живих донорів та живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин, реципієнтів осіб з трансплантованим анатомічним матеріалом. А також — реєстри закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу із застосуванням трансплантації та трансплат-координаторів", - поінформували у МОЗ.

У відомстві наголосили, відсутність єдиного реєстру донорів в Україні – одна з основних перешкод, зокрема, й для розвитку трансплантації кісткового мозку в Україні.

Читайте також: Лікарі порахували, скільки б коштувала трансплантація серця в Україні

"Поки такий реєстр відсутній, українцям роблять пересадку кісткового мозку від неродинного донора лише за кордоном", - наголосили у МОЗ.

Реєстр донорів – це комп'ютерна база даних, в якій знаходиться інформація про потенційних донорів і їх HLA-фенотипи. Якщо виникає необхідність у проведенні трансплантації гемопоетичних клітин, то з трансплантаційного центру (клініки, яка проводить трансплантацію) приходить запит із зазначенням HLA-фенотипу пацієнта в організацію, яка відповідає за функціонування реєстру. Використовуючи цю інформацію, в реєстрі проводять пошук донора. Перший в світі реєстр потенційних донорів гемопоетичних клітин з'явився в США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-