Україна має в Другій світовій особливий, жертовний рахунок втрат — Порошенко

Україна має в Другій світовій особливий, жертовний рахунок втрат — Порошенко

Укрінформ
Друга світова війна є найбільшою трагедією в історії людства, і Україна має в ній особливий, жертовний рахунок втрат.

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко у зверненні з нагоди 74-ї річниці вигнання нацистів з України.

«Друга світова війна - це не лише історична давність чи зарубцьована рана на тілі сучасної цивілізації, це найбільша трагедія людей, що не полишає нас і донині. У тій трагедії Україна має свій особливий, жертовний рахунок незліченних людських втрат. Війна, окупація і врешті здобута перемога коштували нам, за різними оцінками, від восьми до десяти мільйонів безневинно загублених життів. Вічна і світла пам'ять загиблим», - підкреслив глава держави.

Він нагадав, що 74 роки тому українська земля, яка була суцільною ареною запеклих бойових дій, скинула з себе смертельний зашморг нацистських поневолювачів.

«Але ще довго, до останнього дня війни, українці хоробро воювали у лавах Червоної армії та регулярних військ держав Антигітлерівської коаліції, боролися з ворогом у підпільних рухах опору багатьох європейських країн, ціною власного здоров'я у тилу безперервно забезпечували потреби фронтів», - зазначає Президент.

Водночас він підкреслив, що після того, як у світі запанував мир, воїни Української повстанської армії чинили відчайдушний опір сталінському режимові, гинули у нерівних боях з військами НКВС.

«Доземний уклін і сердечна вдячність усім людям старшого покоління та особисто кожному учаснику тих буремних подій за звершений подвиг заради вільного й щасливого життя нащадків. Ваші особиста мужність та незборима сила духу, шановні ветерани, вагомий ратний і трудовий внесок у спільну звитягу заслужено визнані міжнародним співтовариством», - наголосив Порошенко.

За його словами, саме на життєвих прикладах ветеранів виховані сучасні патріоти - захисники України, і сьогодні доблесні спадкоємці героїв Другої світової війни й української визвольної боротьби дають рішучу відсіч російським агресорам та їх приспішникам на Сході держави.

Читайте також: Україна відзначає День визволення від нацистських загарбників

«Вірю у потугу, успіх і славу наших воїнів», - наголосив Президент.

Як відомо, в Україні 28 жовтня відзначають 74-ту річницю визволення від нацистських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-