Убезпечити храми від захоплення радикалами може і церква - Філарет

Убезпечити храми від захоплення радикалами може і церква - Філарет

Укрінформ
Віряни, громадяни, які налаштовані радикально, мають дослухатися церкви та закону.  

Про це Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Святійший патріарх Філарет заявив на прес-конференції в Укрінформі «Українська церква на шляху утвердження автокефалії». 

«Я думаю, на них (радикально налаштованих громадян - Ред.) є вплив і самої церкви, і вплив нашої  української поліції. Тому що після Майдану радикальні сили хотіли захопити Києво-Печерську Лавру, ми сказали, що не треба цього робити, ми проти цього, і вони відступили, і не захоплювали, тобто послухали нас. Думаю, що послухають й у майбутньому», - сказав Філарет.

Як додав архієпископ Євстратій Зоря, Українська православна церква не закликає до якихось радикальних дій, а навпаки, всі ці роки в усіх офіційних заявах наголошує на неприпустимості ані насильства, ані захоплення храмів. Окрім того, за його словами, такі ж меседжі лунали і з боку органів державної влади.  Він нагадав про ситуацію напередодні 14 жовтня, коли ширилися чутки про силові акції та штурм Лаври, але держава упередила такі дії.  

«Ні українські політичні партії, навіть радикального спрямування, жодна громадська організація, партія будь-якого спрямування не сказала, що треба йти щось захоплювати. Хто говорить про розпалювання ворожнечі та кровопролиття? Говорять з Москви і московські сателіти. Це відповідь на питання, кому це вигідно», - сказав Зоря.

Він зазначив, що перехід до Київської патріархії відбудеться добровільно, і не має значення, приєднається якась парафія чи монастир через три місяці, рік, чи через 10 років, головне, що таке об'єднання відбудеться добровільно.

«Це станеться добровільно і тому твердо, це потрібно розуміти і не прискорювати ті процеси, які й так відбудуться. І не надавати ворогам можливість використовувати це», - сказав архієпископ Євстратій Зоря.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Читайте також: Філарет пояснив механізм переходу парафій до об'єднаної УПЦ

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти). 15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема, заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП. Водночас Архієпископія православних російських церков у Західній Європі, яка є екзархатом Вселенського патріархату, заявила, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-