Екстрадиція Фірташа: австрійський суд ще не визначився з датою - ЗМІ

Екстрадиція Фірташа: австрійський суд ще не визначився з датою - ЗМІ

Укрінформ
Дата відновлення розгляду апеляційної скарги українського олігарха Дмитра Фірташа у Верховному суді Австрії в справі щодо його екстрадиції до США наразі ще не відома.

Про це повідомляє австрійське видання Salzburger Nachrichten

"Після того, як суд Європейського Союзу в Люксембурзі в середу прямо спростував, що національні суди при відповідному дослідженні австрійського Кримінального-процесуального кодексу також повинні перевіряти й порушення законодавства Союзу, Верховний суд Австрії відновить розгляд справи екстрадиції Фірташа. Речниця Верховного суду Австрії у середу з цього приводу не змогла назвати дату", - йдеться у повідомленні.

За словами речниці, колегія суддів могла чекати саме на ухвалення цього рішення судом ЄС у паралельній до справи Фірташа справі.

Зазначається, що у випадку, якщо Верховний суд Австрії відхилить апеляцію адвокатів Фірташа, то рішення все ще залишатиметься за міністром юстиції країни Йозефом Мозером (від "Австрійської народної партії"). Саме міністр має прийняти політичне рішення, чи повинен український олігарх бути екстрадований до США, де він обвинувачується у хабарництві в рамках реалізації титанового проекту в Індії.

Адвокати Фірташа вже заявили, що постанова суду Європейського Союзу від 24 жовтня не змінює правового становища їх клієнта. За їхніми словами, розгляд клопотання клієнта у Верховному суді Австрії почнеться найближчим часом, а "терміни прийняття рішення судом непередбачувані".

Читайте також: Україна вимагатиме екстрадиції затриманого у Москві "віце-прем’єра Криму"

Як повідомлялося, напередодні, 24 жовтня, суд Європейського Союзу в Люксембурзі ухвалив рішення, згідно з яким Хартія ЄС з прав людини не зобов'язує національний австрійський суд повторно розглядати справу, по якій уже є рішення, якщо одна зі сторін декларує бажання домогтися його перегляду саме на основі Хартії.

Раніше, у 2017 році, Верховний суд Австрії звернувся до суду ЄС, щоб той вказав, чи можуть застосовуватись норми Хартії ЄС з прав людини під час апеляційних розглядів у Австрії.

Як повідомляє ВВС News Україна, від рішення суду ЄС у цій справі залежить, зокрема, і подальший перебіг справи олігарха Дмитра Фірташа. Справа у тому, що зазвичай адвокати, захищаючи своїх клієнтів, посилаються на Європейську конвенцію з прав людини і основних свобод, тоді як відсилка до Хартії ЄС спантеличила австрійське судочинство. При цьому саме звернення, адресоване до суду ЄС, не пов'язане зі справою Фірташа, там ідеться про трьох інших бізнесменів. Але захисники Фірташа використали цю ситуацію у своїй апеляції до Верховного суду Австрії і також послались на норми Хартії ЄС з прав людини, що дозволило затягнути екстрадицію на понад рік.

21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дійшов висновку про допустимість екстрадиції та карного переслідування українського бізнесмена Фірташа на вимогу США. Проте у грудні 2017 року найвищий суд країни - Верховний суд Австрії - вирішив розглянути апеляцію українського олігарха про перегляд дозволу на його екстрадицію, саму екстрадиційну процедуру призупинили.

Фірташа затримали в Австрії 12 березня 2014 року через запит Міністерства юстиції США. Відомство звинувачувало українського олігарха у хабарі у 18,5 млн доларів для того, аби отримати дозвіл на видобуток титанової сировини в Індії. Готову продукцію потім планували продавати у США.

Суд в Австрії майже одразу звільнив Фірташа під заставу у 125 млн євро з умовою, що він не залишатиме країну.

Фото: AT/GEORGES SCHNEIDER

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-