Взяли не того? Поліція Мінська відпустила тезку волонтера InformNapalm

Взяли не того? Поліція Мінська відпустила тезку волонтера InformNapalm

Укрінформ
Білоруська міліція затримала, але згодом відпустила українського журналіста Миколу Балабана, який приїхав на Форум медіаменеджменту й ІТ у Мінськ.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

"Після затримання в мінському готелі київського журналіста і видавця Миколу Балабана відвезли у відділок, а пізніше відпустили. На Форум медіаменежменту та ІТ в Мінську він прийшов близько 12-ї години дня", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, про нічне затримання і поїздку до міліцейського відділку Балабан сам повідомив журналісту Радіо Свобода. Від інших коментарів він відмовився. Організатори форуму назвали цей випадок непорозумінням.

Повідомляється також, що Балабан є засновником київської студії реклами ZDATNI. З 2011 року спільно з Look At Media він випускає видання "The Village Київ".

Читайте також: Поїздки до Білорусі небезпечні для українців - Клімкін

"В українському медіапрасторі є ще один Микола Балабан - член редакційної колегії волонтерської інтернет-спільноти InformNapalm, яка протистоїть російській пропаганді щодо військової агресії в Україні", - наголошується у публікації.

Зазначається також, що в мінській міліції випадок поки не коментують.

Видання також нагадує, що це не перший випадок, коли білоруська міліція раптово вривається в готелі й затримує українців. Так, 11 лютого 2017 року близько другої години ночі міліцейський патруль увірвався в номер готелю в Мінську до українського письменника Сергія Жадана, який приїхав до столиці Білорусі на літературний фестиваль. Нічого не пояснюючи, міліціонери доставили Жадана у відділок. Йому поставили штамп у паспорт про заборону на в'їзд до Білорусі на невизначений термін. Однак після офіційних протестів з боку Міністерства закордонних справ України білоруська влада анулювала заборону на в'їзд Жадана в Білорусь.

Напередодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю польському виданню Rzeczpospolita заявив, що перебування громадян України на території Білорусі є потенційно небезпечним.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі 24 серпня 2017 року зник українець Павло Гриб, куди він поїхав на зустріч із дівчиною, з якою спілкувався в соцмережах. Згодом стало відомо, що українець перебуває у слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), його обвинувачують у тероризмі. Тоді ж його адвокат заявив, що Павла викрали співробітники ФСБ.

Крім того, 25 жовтня 2017 року у Мінську був затриманий власкор "UA: Українське Радіо" в Білорусі, громадянин України Павло Шаройко. Комітет держбезпеки Білорусі (КДБ) висунув йому обвинувачення у "шпигунстві" та створенні агентурної мережі в республіці. Суд над Шаройком розпочався в лютому, а в травні стало відомо, що його засудили до 8 років позбавлення волі. Верховний суд Білорусі не коментував судовий процес. 5 жовтня 2018 року голова КДБ Валерій Вакульчик заявив, що Білорусь розглядає питання про помилування Шаройка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-