Польська премія “За людську гідність” для Олега Сенцова

Польська премія “За людську гідність” для Олега Сенцова

Аналітика
Укрінформ
Чому обрали саме Сенцова? Через його безкомпромісну позицію, — вимогу звільнити не лише себе, але й усіх українських політв’язнів Кремля

23 жовтня міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч нагородив Олега Сенцова престижною по міркам Польщі премією Pro Dignitate Humana (“За людську гідність”). Ця відзнака заснована в 2011 році тодішнім очільником МЗС Польщі Радославом Сікорським і з тих пір присуджується щорічно в рамках святкування Міжнародного дня прав людини.

В рішенні польського уряду про заснування відзнаки міністра закордонних справ йдеться, що лауреатами премії стають особи або неурядові організації, які піддавались переслідуванням та репресіям, і які відстоюють безкомпромісну позицію в питаннях захисту прав особистості і людської гідності. Премія передбачає матеріальну винагороду — 100 000 злотих (745 тисяч гривень).

Першим лауреатом премії Pro Dignitate Humana 2011 року став білоруський правозахисник і дисидент Алесь Бєляцький — який за кілька місяців до вручення отримав 4,5 роки за ґратами нібито за ухилення від сплати податків. Вирок правозахисникові засудили країни Європи і США, а Парламентська асамблея номінувала його на премію “За свободу думки” імені Сахарова, проте переможцем він не став. Білоруський суд так і не скасував свій вердикт, а Бєляцький вийшов на волю достроково в 2014 році.

Олег Сенцов — не перший з лауреатів премії Pro Dignitate Humana, який відчув на собі дію карального апарату Росії, але перший серед них іноземець. До Сенцова відзнаку польського МЗС за боротьбу за права людини в Росії отримували тричі: в 2012, 2015 та 2016 роках. В 2012-му відзнаку Pro Dignitate Humana - Міжнародне історико-просвітницьке та правозахисне товариство “Меморіал” за свою роботу з документами часів сталінських репресій та захист прав людини в Росії.

В 2015 році премію знову було присуджено «за Росію» — її лауреатом стала засновниця Московської Гельсінської групи Людмила Алєксєєва, яка через свою правозахисну діяльність за радянського періоду вимушена була емігрувати до США. Людмила Алєксєєва, зокрема, в 2003 році різко засудила бойові дії в Іраці, а в 2014-му підписала заяву з вимогою вивести з України російські війська і припинити пропагандистську, матеріальну та військову підтримку сепаратистам на Південному Сході України. А в 2016 році за боротьбу за права неурядових організацій в Росії премію Pro Dignitate Humana отримала організація “Громадянська допомога” (“Гражданское содействие”. - рос.) за підтримку “іноземних агентів” - біженців з Чечні, Афганістану, Сирії та країн Африки до Росії.

В 2014 році премію отримала пакистанська правозахисниця Асма Джахангір, яка боролась за права жінок, дітей, релігійних меншин, журналістів та багатьох інших. А правозахисна діяльність в умовах країнах Сходу є в кілька разів важчою справою, аніж боротьба за права людей в тій-таки Європі.

Тепер, в 2018-му — лауреатом став Олег Сенцов. Разом з тим, премію від польського міністра закордонних справ він отримав не тільки за мужність, проявлену при 145-денному голодуванні, а й за вимогу звільнити не лише себе, а усіх українських політв’язнів Кремля. В цьому і є безкомпромісна позиція Олега Сенцова в питаннях захисту прав і свобод людини.

Хоча премія Pro Dignitate Humana, відзнака польського МЗС, може, не настільки престижна, як премія імені Сахарова, і точно нижче рангом за Нобелівську премію миру — це ролі не грає. Адже її присудження нашому Олегу Сенцову і, сподіваємось, ще й премія імені Сахарова – йому ж - це більш ніж промовистий доказ того, що боротьба усього демократичного світу з “путінізмом” - триває.

Микола Романюк. Київ

P.S.: В четвер, 25 жовтня Європарламент оголосить переможця Премії “За свободу думки” імені Сахарова. Її з високою ймовірністю отримає Олег Сенцов — про що говорять як члени Європарламенту, так і інші спостерігачі.

Зокрема, брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк. "Виглядає дуже ймовірно, що Сенцов отримає премію Сахарова-2018 цього четверга. Наскільки мені зрозуміло, його кандидатуру підтримають партії Європейські консерватори і реформісти та Альянс лібералів та демократів за Європу разом з Європейською народною партією, яка його номінувала", - написав Джозвяк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-