На захисті чотирилапих: якою буде перша в Україні зоополіція?

На захисті чотирилапих: якою буде перша в Україні зоополіція?

Аналітика
Укрінформ
Активісти розпочали набір до лав зоополіції — для захисту тварин від жорстокого поводження. Шукають юристів, журналістів і… силачів

У циклі документальних американських телепрограм “Поліція Маямі. Захист тварин” розповідається про організації, що захищають тварин від жорстокого ставлення людей, а також рятують їх, якщо вони потрапили у халепу. Таких організацій у самому лише Маямі безліч — як от департамент захисту тварин, служба допомоги домашнім тваринам, некомерційна організація порятунку та реабілітації тварин тощо. Подібні служби працюють не лише в США, а і в багатьох інших країнах. І от днями стало відомо, що і в Україні, а саме - у столиці, подібна служба теж з’явиться і називатиметься зоополіцією. Укрінформ дізнавався, що вона являтиме собою, як каратиме порушників та яких результатів від такої ініціативи очікують зооактивісти.

Як працюватиме зоополіція?

Ініціаторами створення зоополіції стали бізнесмен Ельшан Мехтієв та журналістка 1+1 Ярослава Коба. Напередодні вихідних вони розмістили оголошення про набір до команди зоополіції у Facebook, яке за пару днів набрало близько 7-ми тисяч поширень і кілька сотень коментарів від охочих допомогти у цій справі. Вступити у команду зоополіції виявили бажання близько сотні людей. Усього наберуть восьмеро членів екіпажу — тих, хто візьметься за цю роботу не заради грошей, а за покликом совісті.

Ельшан Мехтієв в коментарі Укрінформу розповідає, що запускає проект власним коштом. “Будь-які починання зі збору коштів не будуть ефективними, зібрати вдасться хіба що до 20 тисяч гривень, а цього не вистачить навіть на один екіпаж. А реалізацію такої ідеї не можна починати без грошей. Тому фінансувати проект буду я”, - говорить бізнесмен. Він також додає, що активісти із понад 200 волонтерських зоозахисних організацій зі всієї України направили інформаційні листи до МВС, де наголосили на необхідності зоополіції як приватної структури. 

Ельшан Мехтієв
Ельшан Мехтієв

“Розуміючи нагальну потребу у зв’язку зі збільшенням випадків знущання над тваринами і відсутністю належного покарання кривдників, ми ініціювали створення зоополіції. Оскільки це приватна структура, то перед нами стоїть питання узгодження дій зоополіції з вимогами закону. У цьому ми посилаємося на статтю 207 п. 2 Кримінального процесуального кодексу України, згідно з якою «кожен має право затримати без ухвали слідчого судді, суду будь-яку особу при вчиненні або замаху на вчинення кримінального правопорушення» (таким правопорушенням є і жорстоке поводження з тваринами. - Ред.)”, - каже Мехтієв.

До екіпажу зоополіції входитимуть четверо — ветеринар, юрист, журналіст, (який вестиме пряму трансляцію в Мережі ) та спортсмен чи учасник АТО (для захисту екіпажу чи фізичної допомоги). Працюватиме два таких екіпажів— у Києві та області, але зоополіції допомагатимуть місцеві волонтери. “Тобто будуть залучені усі небайдужі, а не лише пара екіпажів. Люди розумітимуть, що є куди зателефонувати, якщо вони помітили, що хтось знущається над кошеням чи собакою. І якщо поліція залишиться осторонь і не покарає винних, то наші юристи візьмуться за це і зможуть довести справу до суду”, - розповідає бізнесмен.

Що важливо — чи не найголовнішим правилом буде не вступати у конфлікт, аби не дати шансу кривдникам оскаржити дії зоополіції. Загалом, зоополіція з волонтерами діятиме так: на виклик виїздить місцевий волонтер, попередньо перевіряє і оцінює ситуацію, чи виклик не є фейковим, фіксує правопорушення та викликає поліцію, а також зоополіцію, яка здійснює нагляд та, за відмови поліції реагувати, самостійно доводить справу до суду. За словами ініціаторів, це дасть можливість діяти на попередження злочину - мерзотники боятимуться покарання, знаючи, що злочин не зійде їм з рук. Особливу увагу в роботі зоополіції приділятимуть випадкам отруєння собак. А тим, хто допомагатиме викрити злочинців, розглядається можливість винагороди.

Рівень розвитку людини можна оцінити за її ставленням до тварин

Проблема насправді є набагато глибшою, ніж може здаватися на перший погляд. Психіатри ще в 60-х роках минулого століття довели, що особливо жорстокі злочини дуже часто скоювали ті, хто мав схильність до знущання над тваринами. Це підтверджує і статистика: від 50% до 70% серійних вбивць починали зі знущань над тваринами.

«Якщо ми цього не зробимо зараз, то зло залишатиметься непокараним, породжуючи ще більше зло. Тут можна пригадати нещодавню трагедію, як хлопець з Керчі розстріляв 20 студентів коледжу, з якими навчався. Виявилося, що в дитинстві він був схильний до насильства над тваринами - душив котів мотузкою. Людина, яка ображає будь-яку живу душу, деградує. І ця проблема стосується не лише України: жодна з держав світу не може захиститися від садизму. Але зоополіція, профілактика злочинів — це шлях до того, щоб обмежити це нице явище. Створення зоополіції — це шлях до усвідомлення важливості суспільної моралі», - підсумовує Ельшан Мехтієв. До його слів можна додати давню мудрість: про розвиток суспільства судять за тим, як воно ставиться до тварин.

І схоже, що Україна на вірному шляху до втілення цієї мудрості. От минулого року у нас посилили покарання за жорстоке поводження з тваринами. За побої, знущання над тваринами стягуватимуться штрафи від 3400 до 5100 грн з конфіскацією тварини, якщо її життю є загроза. За жорстоке поводження, якщо тварину покалічено або вбито, нацьковування однієї тварини на іншу тощо передбачено арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до трьох років. За ті ж дії в присутності малолітньої або неповнолітньої особи, або вчинені повторно чи ж вчинені групою осіб, передбачено позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

А тим часом світ продовжує змінювати підходи до співіснування людей з тваринами – все більше відомих брендів відмовляються від реклами і використання натурального хутра. Так, Італійський бренд Gucci з цього року року припинив використання натурального хутра, приєднавшись до модних будинків, які шукають альтернативні натуральному хутру варіанти.

Такі ініціативи як створення служб з порятунку тварин, відмова від хутра тощо все ж таки свідчать про те, що людство йде вірним шляхом, намагаючись захистити тих, хто сам не може цього зробити.

Юлія Горбань, Київ

P.S. Охочі долучитися до зоополіції залишають свої координати тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-