Європейська мовна спілка закликає Кабмін повністю профінансувати Суспільне

Європейська мовна спілка закликає Кабмін повністю профінансувати Суспільне

Укрінформ
Європейська мовна спілка закликає уряд України профінансувати Національну суспільну телерадіокомпанію України на 2019 рік у повному обсязі.

Про це йдеться на сайті організації The European Broadcasting Union (EBU).

"Європейська мовна спілка стурбована планами щодо подальшого скорочення фінансування суспільного мовлення в Україні на 43% в 2019 році. (...) EBU знову закликає український уряд забезпечити належне, справедливе та незалежне фінансування НСТУ відповідно до законодавства України та європейських стандартів", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається у заяві, попри те, що в Законі "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" чітко визначено бюджет суспільного мовника, в цьому році ПАТ "НСТУ" отримало тільки близько половини передбаченої законом суми.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2019 рік, згідно з яким бюджет для суспільного мовника на наступний рік буде скорочено до 1 млрд грн (трохи більше 30 млн євро), що дорівнює лише 57% річного бюджету, визначеного законом України, підрахували в EBU.

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія вважає, що це означатиме кінець Суспільного мовлення в Україні, йдеться у заяві.

"Ми дуже здивовані такими пропозиціями, оскільки ми ледь виживаємо в поточному році. Роблячи це, вони порушують всі закони і ведуть нас до смерті. Це не перебільшення. Неможливо існувати", – цитують у заяві EBU слова Аласанії.

В EBU також зазначають, що у зв’язку з недофінансуванням НСТУ до кінця 2018 року матиме борг в обсязі 220 млн грн (майже 7 млн євро). Через це майже по всій території, крім прифронтової смуги, нещодавно вимкнули аналогове мовлення суспільного каналу «UA: Перший».

10 жовтня у Києві відбулася міжнародна конференція, метою якої було знайти рішення для подолання кризи Суспільного мовника. Під час конференції дійшли висновків, що існуюча модель фінансування неефективна, оскільки НСТУ не може виконувати свої зобов'язання перед суспільством та демократією, йдеться у заяві EBU.

Крім того, в EBU вважають, що нині НСТУ має розглядати різні джерела фінансування, включно з позикою.

Читайте також: Мінгареллі назвав неприйнятним недофінансування суспільного мовника

Раніше голова представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі заявляв, що фінансування суспільного мовника лише на 50% є неприйнятним. Про це він сказав під час міжнародної конференції "Незалежний та фінансово-стабільний суспільний мовник - невід'ємна частина демократичного суспільства".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-