ВООЗ дала оцінку реєстру

ВООЗ дала оцінку реєстру "Доступних ліків"

Укрінформ
У реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, згідно з урядовою програмою «Доступні ліки», недостатньо міжнародних непатентованих препаратів - лише 23.

Про це йшлося на презентації аналітичного звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щодо роботи урядової програми “Доступні ліки”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“ВООЗ оцінила реалізацію урядової програми “Доступні ліки” та дала рекомендації щодо її подальшого розвитку та реалізації. Висновки такі - впровадження програми було доволі швидким, та зміни впроваджувалися зразу. Для усіх препаратів з переліку їхнє споживання зросло. Механізми, за якими працює програма, знизилися. Ця програма змінила те, як виписують рецепти лікарі. Вони стали виписувати більше лікарських препаратів, що входять до переліку програми. Це допомогло матеріальному становищу пацієнта. Це свідчить про те, що програма вирішує проблемні питання”, - зазначив технічний представник ВООЗ.

Він наголосив, що аналіз виявив, що програма “Доступні ліки” впроваджувалася нерівномірно по регіонах.

“Причина — у кількості аптек та пацієнтів, які були зареєстровані у регіонах. Ми провели зустрічі з пацієнтами, лікарями, фармацевтами, усіма зацікавленими сторонами на державному та регіональному рівнях. Усі вони висловили побажання, щоб програма працювала й надалі. Перша рекомендація ВООЗ, щоб комунікація між усіма сторонами була прозорою. Також 23 міжнародні назви у переліку — цього абсолютно недостатньо. Прийняття цих рішень - тривалий процес, тому потрібно створити комітет, що розроблятиме список основних ліків у переліку”, - наголосив представник ВООЗ.

Читайте також: МОЗ заявляє про порушення під час щеплення від кору в селі Петранка на Франківщині

На думку експертів ВООЗ, бюджет для цієї програми має бути самостійним та потребує більшого фінансування.

“Програма працює, вона збільшила доступність населення до ліків, є певні проблеми, але це очікувано для такої великої програми. Представники влади мають сприймати цю програму як фундамент, на якому базуватиметься система охорони здоров'я України”, - сказав представник ВООЗ.

Він також підкреслив, що ВООЗ допомагатиме Україні у реалізації програми “Доступні ліки”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-