У Києві відкривається конференція

У Києві відкривається конференція "Стратегії примирення. Роль Церков в Україні"

Укрінформ
Міжнародну конференцію "Стратегії примирення. Роль Церков в Україні" відкриває 17 жовтня у Києві група "Примирення", до якої, зокрема, входять представники чотирьох українських церков.

Про це повідомив член групи "Примирення" від Української православної церкви Московського патріархату, проректор Київської духовної академії і семінарії Володимир Бурега на конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Конференція розпочинається сьогодні о 15:00 у готелі "Братислава". Ми сподіваємося, нинішня конференція буде насиченою, на ній буде багато цікавих дискусій. Вона працюватиме 2 дні - 17 і 18 жовтня. У п'ятницю, 19 жовтня, відбудеться робоче засідання групи "Примирення", - сказав Бурега.

Він зазначив, що ця група діє з 1995 року, до її складу входять офіційні представники церков з Німеччини, Польщі, Білорусі та України. Витоки групи беруть початок ще у 1950-60-ті роки, коли між Польщею та Західною Німеччиною були напружені відносини внаслідок конфліктів після Другої світової війни, тоді почалися пошуки зближення між цими країнами і в цьому зближенні важливу роль відіграли церкви. На початку 1990-х років ці напрацювання було вирішено розповсюдити далі на Схід, і таким чином у 1995 році постала робоча група "Примирення в Європі", до якої доєдналися також церкви України та Білорусі. 

"Постання нашої групи було пов'язано з тим, що припинила існування так звана "залізна завіса" і пострадянський простір почав інтегруватися до Європи", - зазначив Бурега. 

Він також поінформував, що від України в групу входять представники чотирьох конфесій - Української православної церкви МП, Римо-католицької церкви в Україні, Української греко-католицької церкви та Німецької євангелічно-лютеранської церкви в Україні. 

"Учасники групи обговорюють виклики, перш за все соціальні, які постають перед чотирма країнами. Ми намагаємося шукати спільні виклики, які б могли обговорюватися на міждержавному і міжцерковному рівні, і шукати можливі відповіді на ці виклики саме з боку церков - як церкви можуть сприяти примиренню в цьому регіоні", - наголосив представник УПЦ МП. 

Читайте також: Українці назвали можливих кандидатів на пост глави єдиної помісної церкви

За його словами, група збирається кілька разів на рік почергово у Польщі, Україні та Білорусі. Також раз на рік проводиться велика конференція, на яку запрошуються представники чотирьох країн. За час існування групи вже відбулося 16 міжнародних конференцій. У 2018 році - черга України. Останні конференції, які відбулися в Україні, були присвячені проблемі співіснування в Україні різних християнських конфесій, пошуків моделей примирення в тих болючих питаннях, які на сьогодні існують.

"Група "Примирення", коли проводить конференцію з одній з трьох країн, завжди намагається проводити зустрічі з очільниками церков, щоб почути їх побажання щодо можливої співпраці та подальшої діяльності", - підкреслив Бурега. 

Він зазначив, що УПЦ МП є членом групи "Примирення" ще з 1997 року

"До групи входять офіційні представники церков, які делеговані очільниками церков. Інші православні церкви на даний момент не є членами цієї групи. Хоча на наших конференціях, коли вони проводилися в Україні, були також доповідачі, які представляли позицію інших православних церков в Україні", - сказав Бурега.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-