Москва вже не здатна змусити Константинополь відступити - Євстратій Зоря

Москва вже не здатна змусити Константинополь відступити - Євстратій Зоря

Укрінформ
Речник УПЦ КП, архієпископ чернігівський і ніжинський Євстратій Зоря вважає, що Російська православна церква намагається чинити тиск на Вселенський патріархат.

Таку думку він оприлюднив у Facebook.

"На що розраховує МП, оголосивши "Мінську схизму": а) на мобілізацію інших помісних церков проти Вселенського патріархату і його рішення; б) на фінансовий тиск через втрату доходів, які російські паломники (в т.ч. мільйонери і мільярдери) приносили на Афон", - написав він.

За словами речника УПЦ КП, з 2016 року було ясно видно, що РПЦ прагне зібрати навколо себе коаліцію церков - як противагу Вселенському патріарху. Коаліція виявилася слабка і малоефективна, бо її учасники були не стільки вірними Москві, скільки діяли разом з нею через свої власні інтереси. З 14 запланованих учасників собору на Криті Москву підтримали лише 3, тож вона від початку опинилася в меншості, додав Зоря.

Протягом літа 2018 року після паралельних дипломатичних візитів перемовників від МП і від Константинополя у помісні церкви з приводу української автокефалії виявилося, що максимум, на який може розраховувати Московська патріархія, - це заяви про "глибоку стурбованість", зазначив також Зоря.

"Після провального візиту Московського патріарха до Вселенського, після призначення екзархів у Київ та реакції синоду РПЦ з частковим розірванням відносин двох патріархатів - знову ж таки, реакція помісних церков була стриманою, навіть найближчі до МП - обмежилися "глибокою стурбованістю", ЖОДНА помісна церква не ухвалила рішень слідувати прикладу РПЦ і почати розрив відносин з Константинополем", - додав Зоря.

Читайте також: Керівництво "єдиноросів" на тиждень поїхало молиться на Афон - ЗМІ

Тож, упевнений він, розрахунок на те, що зараз Москва таки зможе сколотити якусь антиконстантинопольську коаліцію - лише марення, яке виглядає реальністю хіба що з московських вікон.

В нинішніх умовах очевидно, що змусити Константинополь відступити Москва вже не здатна, адже йдеться про майбутнє і авторитет самого Вселенського патріархату: відступивши, він поховав би одне й інше. Тож розрахунок на "коаліцію" та що вона змінить ситуацію на користь РПЦ - марний, наголосив речник УПЦ КП.

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня синод Російської православної церкви, що засідав у Мінську, вирішив розірвати церковне спілкування зі Вселенським патріархатом через його рішення надати автокефалію об’єднаній помісній Українській церкві ближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-