Польська публіцистка: Багато моїх співвітчизників взагалі не знають історії України

Польська публіцистка: Багато моїх співвітчизників взагалі не знають історії України

Ексклюзив
Укрінформ
Полякам і українцям для розв'язання історичного конфлікту важливо зрозуміти, що кожен народ має право на власну історичну пам'ять.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловила польська публіцистка і громадська діячка Іза Хруслінська під час спілкування у Києві.

"Українське і польське суспільство може не мати спільного розуміння історії, і не обов'язково цього прагнути. Я думаю, полякам і українцям важливо зрозуміти, що кожен народ має право на власну історичну пам'ять, тому що те, що було позитивним, приміром, для поляків, не обов'язково є таким для українців, євреїв чи литовців. І навпаки - те, що українці вважають важливим для себе, для поляків чи частини поляків може означати негатив і драму", - сказала Хруслінська.

У цьому контексті вона зауважила, що наші країни розташовані в тому регіоні Європи, який, по-перше, завжди мав складну історію, а, по-друге, про українсько-польські відносини можна говорити лише з 1991 року, бо до того Україна не мала своєї держави.

За словами Хруслінської, ключовим для неї у польсько-українському діалозі є те, що не можна нікому нічого нав'язувати.

"Коли ми вживаємо слово "діалог" - це означає розмову і спробу зрозуміти іншу сторону. Я вважаю, що в цьому сенсі ми зараз перебуваємо на етапі не діалогу, а накидання докорів, зокрема, з польського боку, і нав'язування лише польського пункту бачення тих справ. Це ніколи не може привести до порозуміння", - вважає публіцистка. 

На її думку, політикам легко вдається маніпулювати суспільною думкою, оскільки значна частина польського суспільства взагалі не знає історії України, так само, як і більшість українців не розуміють історичних претензій сучасної Польщі.

Хруслінська зауважила, що досягнення взаєморозуміння між українцями та поляками - це питання не тільки часу, а й зусиль громадськості обох країн.

Читайте також: У Сеймі закликають Моравецького захистити голову Українського товариства у Любліні

"Я думаю, що це порозуміння багато в чому залежить від того, наскільки ми як громадськість по обидва боки кордону, незалежно від того, що відбувається на політичному рівні, хочемо триматися того, що вважаємо за важливе - що Польща і Україна мають трагічний історичний урок, за який наші народи заплатили велику ціну, тому що не були разом, і що є третя сторона, яка завжди використовувала цей претекст, щоб нас роз'єднати і досягнути власних цілей. Ми приречені бути сусідами і жити в Європі, перед якою зараз стоїть купа викликів, тож здоровий глузд має підказати нам, що бути разом для нас дуже важливо", - переконана Хруслінська. 

Іза Хруслінська - польська громадська діячка і публіцистка, відома своїми статтями та книгами, присвяченими Україні та українсько-польським стосункам. Авторка двох книг-інтерв'ю з українськими інтелектуалами Ярославом Грицаком та Оксаною Забужко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-