Субвенції на придбання житла для учасників АТО збільшили вдвічі

Субвенції на придбання житла для учасників АТО збільшили вдвічі

Укрінформ
Обсяги фінансування субвенції на поліпшення житлових умов для учасників Антитерористичної операції та їх сімей з державного до місцевих бюджетів у першому півріччі цього року збільшено майже вдвічі.

Про це інформує Офіс з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України.

“Варто відзначити суттєве зростання (92,6%) фактичних обсягів виплат. Фінансування запланованих видатків із Держбюджету за таким видом субвенції в І півріччі 2017 та 2018 рр. здійснювалося в повному обсязі”, - зазначається в аналітичній довідці експертів Офісу.

Якщо у 2017 р. на ці потреби було передбачено 117 млн грн, то у 2018 р. - 226 млн грн. Проте рівень використання коштів залишається досить низьким. У 2017 р. було використано лише 5,9% від виділених коштів, у 2018 р. - 31,4%, наголошують фахівці.

Експерти кажуть, що найбільше грошових компенсацій на придбання житла отримали учасники АТО з Чернівецької області, у п'яти областях не виплачувалися взагалі.

Читайте також: У Франківську 30 АТОшників отримали ордери на житло

“Освоєння субвенції в розрізі областей було нерівномірним. Найвищі значення показника спостерігалися в таких областях, як Чернівецька (81%), Львівська (80,6%) та Харківська (74%). При цьому в десяти областях кошти за субвенцією на поліпшення житлових умов для учасників Антитерористичної операції та їх сімей взагалі не освоювалися, а у Волинській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій та Миколаївській виплати грошової компенсації на житло для учасників Антитерористичної операції та їх сімей у І півріччі не здійснювалися два роки поспіль”, - зазначається в аналітичній довідці.

З-поміж основних причин виявленої тенденції експерти називають: затвердження обсягів субвенції Кабінетом міністрів Україні в середині року, достатньо складна й довготривала процедура отримання грошових виплат на поліпшення житлових умов учасниками АТО.

Як наголошують експерти Офісу з фінансового та економічного аналізу, це призводить до збільшення строків розподілу грошових виплат на рівні місцевих бюджетів.

Читайте також: Реєстр АТОшників доповнять даними про сім’ї та нагальні потреби

Як уже повідомлялося, у 2015 році Постановою Уряду України вперше було запроваджено субвенцію з Державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в Антитерористичній операції, а також для інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь в АТО та потребують поліпшення житлових умов.

Нагадаємо, офіс із фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України створено в рамках проекту, що імплементується консорціумом партнерів - Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD), програмою “Підтримка реформи управління державними фінансами”, Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та Міністерством Великобританії з питань міжнародного розвитку (DfID).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-