Інформація про школярів на сайтах навчальних закладів - повністю не захищена

Інформація про школярів на сайтах навчальних закладів - повністю не захищена

Дослідження
Укрінформ
Майже 9 з 10 сайтів загальноосвітніх закладів мать незахищене з'єднання, 10 з 10 сайтів шкіл містять персональну інформацію учнів у відкритому доступі.

Про це свідчать результати моніторингу сайтів закладів освіти, яке було проведено ГО «Центр кращого Інтернету» та ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» за підтримки «Counterpart International» та USAID.

Зазначається, що майже 9 з 10 сайтів закладів освіти мають незахищене з'єднання, 10 з 10 сайтів містять у відкритому доступі персональні дані дітей, зокрема, на 9 з 10 сайтів міститься фото або відеозйомка учнів під час шкільних заходів. При цьому, майже на всіх сайтах, які досліджувалися, відсутня інформація про дозвіл на зйомку дитини: 7 з 10 шкільних сайтів не брали дозволу у батьків або осіб, що їх замінюють, на фото чи відеозйомку дитини, а 8 з 10 батьків не надавали такої згоди.

Окрім цього, 8 з 10 шкільних сайтів не містять інформацію про захист даних та повідомлення про безпеку в Інтернеті, 6 з 100 сайтів не оновлюються рік чи більше, але інформація на них досі є у відкритому доступі.

Найбільше персональної інформації про дитину викладено у вигляді фото - 82,99% сайтів. Прізвище, ім'я та по-батькові дитини містять 37,15%  шкільних сайтів. Фотографію та прізвище, ім'я, по-батькові учнів розміщують  22,92% сайтів. Прізвище, ім'я та клас - на 15% сайтів. 

На окремих сайтах адміністрація навчальних закладів може розміщувати у відкритому доступі накази про переведення учнів в наступні класи, де зазначені персональні дані учнів. 

На 3% досліджуваних сайтів також розміщувалася інформацію про дітей, яких прийняли до 1 класу навчального закладу із зазначенням прізвища, ім'я та по-батькові дітей. 

Дослідження «Повага та безпека: моніторинг сайтів закладів освіти в Україні» проводилося протягом травня - липня 2018 року. Метою дослідження було виявлення проблем щодо небезпечного поширення інформації особистого характеру (персональних даних) на сайтах і сторінках у соціальних мережах закладів загальної середньої освіти України.

Читайте також: У Баранівській ОТГ презентували можливості міжшкільного ресурсного центру

У ході дослідження проаналізовано 288 сайтів закладів загальної середньої освіти в 24 регіонах України, 24 сторінки закладів у соціальних мережах, а також відповіді 292 представників закладів освіти й 314 батьків та осіб, які їх замінюють

За результатами дослідження, з метою захисту безпеки й приватності учнів закладів освіти, запропоновано заходи, що мають бути вжиті для усунення недоліків, зокрема, розроблено проект Положення про сайт закладу освіти. Пропозиції до проекту Положення приймаються до 10 грудня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-