Військові прокурори дізнались, звідки беруться фейкові адвокати

Військові прокурори дізнались, звідки беруться фейкові адвокати

Укрінформ
Військовою прокуратурою Київського гарнізону проведено заплановану операцію і затримано громадянина безпосередньо після одержання грошей за організацію протизаконного отримання свідоцтва адвоката.

Про це повідомляє прес-служба Військової прокуратури Центрального регіону України.

"Установлено, що затриманий діяв у складі злочинної групи, яка займалася махінаціями для забезпечення незаконного отримання офіційних свідоцтв про право на зайняття адвокатською діяльністю. За оперативною інформацією до складу групи входили військовослужбовець і державні службовці. Тож матеріали для процесуального керівництва досудовим розслідуванням, передано до військової прокуратури Центрального регіону", - йдеться в повідомленні.

Затримання проводилось в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні за оперативного супроводження Управління захисту економіки у м. Києві слідчими слідчого управління Головного управління Національної поліції у Київській області.

Читайте також: Державного адвоката Януковича у справі Майдану позбавлять ліцензії

У рамках злочинної схеми, викритої оперативним підрозділом Управління захисту економіки у м. Києві, зловмисники організували фіктивне забезпечення низки вимог для отримання адвокатського свідоцтва. Зокрема, злочинці організували отримання позначок у трудових книжках «претендентів» про фіктивний юридичний стаж. Така позначка є необхідною умовою для подання документів та допуску до іспиту для отримання адвокатського свідоцтва.

Під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій під контролем правоохоронців такий запис у трудовій книжці громадянина Г. було зроблено іншим членом групи, – президентом одного з благодійних фондів, за передану через посередника неправомірну вигоду у розмірі 400 доларів США.

Також установлено, що за попередньою «домовленістю» правопорушника з одним із працівників Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області, громадянин Г. незаконно отримав від посадовця екзаменаційні білети та відповіді на них.

Крім того, в червні-вересні 2018 року зазначений член злочинної групи вимагав та 12.10.2018 року отримав від цього ж громадянина України Г. неправомірну вигоду в розмірі 2 000 доларів США, що задокументовано негласними слідчими (розшуковими) діями.

За вказану суму затриманий повинен був «вплинути» на одного з членів Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області, щоб той, в свою чергу, «організував» видачу офіційного свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Неправомірна вигода в правопорушника вилучена.

Читайте також: У наших суддів малі зарплати, прокурорів надлишок, адвокати – в дефіциті

Готується повідомлення затриманому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15 та ч. 4 ст. 368-3 Кримінального кодексу України, а також клопотання до суду про обрання йому запобіжного заходу у виді взяття під варту.

Коло осіб, причетних до вчинення вказаного злочину, встановлюється з урахуванням установлених під час досудового розслідування обставин.

На даний час тривають першочергові слідчі дії. У тому числі проводиться обшук у Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури Київської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-