На

На "112 Україна" іде перевірка

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення й радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу "112 Україна" на предмет розпалювання ворожнечі.

Таке рішення регулятор ухвалив напередодні, повідомляється у п'ятницю на його сайті.

"На підставі моніторингів ефіру ТОВ "Телерадіокомпанія "112-ТВ" ("112 Україна"), м. Київ, проведених у вересні - жовтні 2018 року, а також звернень народного депутата України Ричкової Т.Б., понад 30 громадян і низки громадських організацій Національна рада призначила компанії позапланову перевірку у зв'язку із зафіксованими ознаками порушення норм Закону України "Про телебачення і радіомовлення", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, "у своїх листах громадяни і представники громадянського суспільства нарікають на порушення правил розповсюдження інформації, журналістських стандартів, використання мови ненависті й ворожнечі, а також поширення в ефірі телеканалу "112 Україна" інформації, яка, на думку заявників, є кліше російської пропаганди, підриває основи державності, провокує на протести, маніпулює думкою людей".

У Нацраді повідомили, що перевірка мовника стосуватиметься відповідності його програм частині першій статті 28 Закону України "Про інформацію" (інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини) і абзацам четвертому та дев'ятому частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (не допускається використання телерадіоорганізацій для закликів до розв'язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, а також не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України).

"Коли перевірка буде проведена, Національна рада розгляне всі матеріали й ухвалить відповідне рішення", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 4 жовтня Верховна Рада ухвалила постанову "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо телеканалів "112 Україна" і NewsONE".

Читайте також: ВР ухвалила постанову про санкції проти "112 Україна" та NewsONE

Ухваленою постановою пропонується внести на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування санкцій до товариств із обмеженою відповідальністю "Аріадна ТВ", "Новий формат ТВ", "ТВ Вибір", "Телерадіокомпанія 112-ТВ", "Лідер ТВ" і "Партнер ТВ", які мовлять під емблемою телеканалу "112 Україна", а також ТОВ "Новини 24 години" (телеканал NewsONE).

Серед обмежень передбачатиметься, зокрема, блокування активів, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, заборона користування радіочастотним ресурсом України, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування тощо.

Ухвалення цієї постанови є реагуванням Верховної Ради на петицію щодо припинення "антиукраїнської діяльності" телеканалів "112 Україна" і NewsONE, оприлюднену на сайті Верховної Ради 20 вересня, що за 9 днів набрала необхідну кількість голосів для подальшого розгляду. Автор петиції Артур Переверзєв наголошував, що в умовах гібридної війни з боку РФ проти України проблема дезінформації та відвертої пропаганди не може залишатися поза увагою народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-