Медзакладам

Медзакладам "первинки" виплатили вже понад півтора мільярда

Ексклюзив
Укрінформ
Національна служба здоров’я України (НСЗУ) вже виплатила медичним закладам, які надають первинну медичну допомогу, понад півтора млрд грн.

Про це кореспондентові Укрінформу заявив голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

«Загалом Національна служба вже виплатила закладам, які надають первинну медичну допомогу, понад півтора млрд грн. Уклавши договори з НСЗУ, на нову систему фінансування вже перейшли половина закладів первинки. І це вже – нова реальність української медицини. З новими достойними зарплатам лікарів, кращим сервісом і турботою для пацієнтів. І цю реальність не можна ігнорувати. До кінця року всі заклади первинки повинні бути вже у цій новій реальності – автономізуватися, укласти договір з НСЗУ і отримувати достойний дохід, а пацієнти - належний рівень медичних послуг», - наголосив Петренко.

Він поінформував, що медичні заклади первинної допомоги отримали оплати за жовтень від Нацслужби, 435 з них – вперше.

Читайте також: МОЗ пояснило лікарням, як “безболісно” пережити медреформу

«Сьогодні - 11 жовтня - 596 медичних закладів первинної медичної допомоги отримали оплати за жовтень за договором з НСЗУ. Виплачено 775 157 510 грн, з них 467 591 068 грн – медзакладам, які підписали договір у другу хвилю. Вони вперше отримали кошти від Нацслужби за гарантовані державою медичні послуги лікарів первинної ланки», - сказав Петренко. За його словами, загалом, договір з Національною службою здоров’я на сьогодні уклали 623 заклади.

«Поки 27 з них не змогли отримати оплати: три вказали неправильні банківські реквізити, 19 закладів не мають дійсної ліцензії, 5 приватних не отримали коштів, тому що ще не підписали декларації з пацієнтами. Щойно заклади усунуть неточності, поновлять ліцензію, вони зможуть отримати кошти від НСЗУ. 161 заклад «першої хвилі» отримує щомісячні оплати за надані медичні послуги уже вчетверте. Найбільше коштів у жовтні надійшло на рахунок Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Оболонського району Києва. Зі збільшенням кількості укладених декларацій розмір отриманих коштів зростає. Наприклад, Сокирянський ЦПМСД збільшив свій дохід з липня по жовтень на 50%”, - зазначив Петренко. Він акцентував, що 435 закладів первинки вперше отримали кошти від НСЗУ, адже уклали договір у другу хвилю. “Серед них лідером за розміром виплат став Центр первинної медико-санітарної допомоги Житомирської міської ради, який отримав 10 789 498 грн. 7 642 665 грн прийшло на рахунок Центру первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради. Перші оплати за договором з Національною службою здоров’я отримали і заклади первинної медичної допомоги з прифронтових територій. На рахунок Центру первинної медико-санітарної допомоги Мар’їнки прийшло 2 822 557 грн. 2 845 847 грн. отримав на свій рахунок ЦПМСД міста Бахмута Донецької області. Це вдвічі більше, аніж вони отримували за медичною субвенцією”, - сказав очільник НСЗУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-