Клімкін: УПЦ МП є результатом узурпації, їй нема чого робити в Україні

Клімкін: УПЦ МП є результатом узурпації, їй нема чого робити в Україні

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін переконаний, що Українська православна церква Московського патріархату заснована на порушенні канону, і їй нема чого робити в Україні.

Про це він написав у своїй колонці на "Українській правді".

Клімкін аналізує в ній документи Вселенського патріархату зі статті "Вселенський престол і Українська церква".

"РПЦ і УПЦ Московського патріархату усі роки незалежності звинувачували Київський патріархат у розкольництві й неканонічності. Прихильники Київського патріархату заперечували ці звинувачення, але, наскільки я пам’ятаю, ніколи не заперечували самого права голосу Московського патріархату в українських справах", - написав Клімкін.

"Тепер же виходить, що Московському патріархатові взагалі нічого робити в Україні, бо це канонічна територія Вселенського патріархату, а УПЦ МП з історичної точки зору заснована на порушенні канону і є результатом узурпації", - додав міністр.

Раніше у четвер речник УПЦ КП Євстратій Зоря з посиланням на поінформовані джерела повідомив, що Синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія і визнав незаконною анексію Москвою Київської митрополії в 1686 році.

Читайте також: Синод Вселенського патріархату продовжує слухати "український звіт" екзархів

Як повідомлялося, 9 жовтня у Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити Томос щодо автокефалії української православної церкви. 11 жовтня – третій і останній день засідання Синоду.

Питання Томосу мають обговорити після звіту екзархів, один з яких заявив, що доповідь за результатами візиту до України на Синоді Константинопольському була сприйнята чудово.

17 квітня 2018 року Президент Петро Порошенко заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу.

22 квітня Президент заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-