12 жовтня. Пам’ятні дати

12 жовтня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні у світі відзначається головне свято іспаномовного світу – День іспанської нації.

Вперше святкувати День нації іспанці почали ще в 20-х роках ХХ століття, щоправда, тоді воно називалося досить по-імперськи: День іспанської раси. Мета свята – своєрідне єднання усіх іспаномовних людей і країн, культура яких пов’язана з Королівством Іспанія.

12 жовтня обрано не випадково – цього дня експедиція Христофора Колумба досягла берегів Нового Світу, висадившись на острові Сан-Сальвадор, що в Багамському архіпелазі. Так в Америку прийшла іспанська мова і культура. Свято відзначається в усіх іспаномовних країнах, хоча й називається по-різному. Прибуття перших іспанців в Америку пов’язують з концепцією «іспанідад» – співдружності іспаномовних народів. Іспанія вважає цей день своєрідним днем народження співтовариства народів іспанської мови, днем іспанської цивілізації.

Цікаво, що іспанська мова має статус офіційної мови у 20 країнах світу. Вона є також другою за розповсюдженістю рідною мовою в світі (після китайської) – нею розмовляють понад 407 мільйонів людей. Найбільшою за населенням іспаномовною країною світу є Мексика (понад 110 млн мешканців), за територією – Аргентина. Іспанською мовою розмовляють 34,5 млн людей у США, в Пуерто-Ріко вона, разом із англійською, визнана державною мовою. Крім того, декілька мільйонів носіїв іспанської мови мешкають у штатах Каліфорнія, Флоріда, Техас і Нью-Йорк. Іспанська мова є офіційною мовою Організації Об’єднаних Націй, Європейського союзу і Організації Американських Держав.

Урочистості 12 жовтня подвійні, адже цього дня традиційно вшановують Богоматір Пілар, образ якої пов’язаний із появою християнства в Іспанії (це свято відзначають з 1723 року). По всій Іспанії цього дня проходять грандіозні святкування. У Мадриді – традиційний військовий парад, за яким спостерігають члени королівської родини, містяни та гості столиці, але найвелелюдніша фієста відбувається в Сарагосі, де, власне, й знаходиться невеличка фігурка Діви Марії Пілар у спеціально збудованому для неї храмі. Згідно з легендами, на початку нової ери на одному зі стовпів (іспанською «стовп», «колона» – «pilar») міста Сарагоса з’явилася Богородиця, закликавши побудувати на цьому місці християнський храм. Цього дня кожен арагонець вважає за честь подарувати Богородиці, яку любовно називають Піларіка, квіти. До того ж, кожен має бути в національному вбранні, яке спеціально шиється до урочистостей – у звичному одязі тут можна бути лише спостерігачем.

Події дня:

Фото: americangallery19th.wordpress.com
Фото: americangallery19th.wordpress.com

Цього дня, у 1492 році, експедиція італійського мореплавця Христофора Колумба досягла берегів сучасних Багамських островів. Мореплавці щиро вірили - вони досягли берегів Індії, не здогадуючись, що відкрили нову частину світу, яку згодом назвали Америкою. Христофор Колумб, генуезький моряк, не діставши підтримки у португальського короля, запропонував свою ідею нового шляху до Індії та Китаю іспанській монаршій четі. На той час в Іспанії склалась доволі несприятлива економічна ситуація: спустошена казна, відсутність вільних для продажу земель, мізерні прибутки від податків на торгівлю та ремесло, а також збідніле дворянство не залишали вибору монархам. Вдала подорож до Індії новим шляхом давала надію на покращення економічного становища в країні. Таким чином, 3 серпня 1492 року, з порту Палос під командуванням Колумба вирушила флотилія в складі трьох кораблів – «Санта Марія», «Пінта» і «Нінья». Подорож тривала понад 2 місяці. Не раз на кораблях спалахував бунт невдоволених матросів, але Колумбові вдавалося приборкати команду, і флотилія йшла по заданому курсу. На світанку 12 жовтня 1492 року матроси побачили землю. Це був один з  Багамських островів, який назвали Сан-Сальвадор. Далі були відкриті Куба та Гаїті. Загалом Колумб здійснив 4 плавання (1492-1504) через Атлантичний океан, відкрив частину островів Вест-Індії. Проте, відкриті Колумбом землі не справдили сподівань іспанської корони. Тому про людину, яка відкрила нові, землі дуже швидко забули. Христофор Колумб помер в 1506 році, так і не усвідомивши значення своїх відкриттів. Знадобилося ще майже століття, аби багатства Нового Світу зробили Іспанію найбагатшою і найсильнішою державою планети на той час.

Ювілеї дня:

83 роки від дня народження Лучано Паваротті (1935-2007), італійського оперного співака (ліричний тенор), одного з найвидатніших оперних тенорів другої половини ХХ ст. Його називали «Королем верхнього до» за те, що став першим тенором, котрий заспівав усі дев’ять до другої октави в арії «Quel destin» із «Доньки полку» Гаетано Доніцетті, а ще – «найринковішим голосом у світі» – такий титул присвоїв йому «Форбс». За оцінками журналу, щорічний дохід співака у середині 90-х років становив понад 20 мільйонів доларів. На великій сцені, а це були провідні оперні театри світу, такі як Ковент-Гарден, Ла Скала, Метрополітен-опера, Штатсопер, Паваротті співав 40 років. Його обожнювала публіка, але його так само визнавали й музичні критики. Останні, за дивовижний («сонячний») тембр співака, вибачали йому навіть відкриті «реверанси» у бік популярної музики й мас-мистецтва – такі, як спів трьох тенорів (Паваротті, Домінго, Карерас) на стадіоні чи дуети з поп-зірками. Він поєднував у собі дивовижні вокальні дані з щирістю і відкритістю. На сольні концерти Паваротті приходили сотні тисяч слухачів. На одному з таких виступів у нью-йоркському «Метрополітен-опера» глядачі були настільки у захваті від його голосу, що завісу довелося підіймати 165 разів. Цей унікальний випадок був занесений до Книги рекордів Гіннеса. 500 тисяч глядачів слухали його концерт у Центральному парку Нью-Йорка (і ще понад мільйон дивилися виступ по телевізору) – таку аудиторію не збирав жоден із популярних виконавців. З 1992 року Паваротті брав участь у благочинних концертах «Паваротті та друзі». Проект миттєво зажив колосальної слави завдяки участі рок-музикантів Браяна Мея і Роджера Тейлора (Queen), Стінга, Елтона Джона, Боно і Еджа (U2), Еріка Клептона, Джона Бон Джові, Браяна Адамса, Бі Бі Кінга, Селін Діон, гурту Cranberries, відомих італійських виконавців, котрі разом із Паваротті й оркестром співали свої кращі пісні. Альбоми, записані проектом «Паваротті та друзі», стали сенсацією на ринку популярної музики. Дискографія Паваротті складається з понад ста дисків. Серед записів – партії в десяти операх Верді, п’яти операх Пуччіні; партії Каніо в «Паяцах» (диригент Ріккардо Муті), Енцо в одному з записів «Джоконди» Понк’єллі (диригент Бруно Бартолетті) та інші.

Фото: twitter
Фото: twitter

Сьогодні відзначає своє 50-річчя Г’ю Джекман (1968), відомий австралійський актор, співак і продюсер. Номінант на премію «Оскар» (2013), BAFTA (2013) і «Золотий глобус» (2002, 2018), володар премії «Золотий глобус» (2013), театральної премії «Тоні» (2004) і телевізійної премії «Еммі» (2005). Широкому загалу глядачів Г’ю Джекман відомий своїми ролями фільмах найрізноманітніших жанрів. Передусім, він відомий своєю роллю Росомахи в серії фільмів «Люди Ікс», а також за головні ролі в романтичній комедії «Кейт і Лео» (2001), фільмі жахів «Ван Хелсінг» (2004), трилері «Престиж» (2006), історичній драмі «Австралія» (2008), фантастичному екшні «Реальна сталь» (2011), кіноверсії мюзіклу «Знедолені» (2012), фантастичному фільмі «Робот Чаппі» (2015). Загалом у доробку актора понад 30 ролей у кіно. Окрім того, Джекман озвучує мультфільми та грає в театрі.

Роковини смерті:

124 роки з дня смерті Володимира Олексійовича Беца (1834–1894), українського вченого-медика, доктора медицини, професора. Закінчив медичний факультет Київського університету і був залишений прозектором на кафедрі анатомії, в 1868–1890 рр. – професор, завідувач кафедрою Київського університету, водночас з 1871 року – консультант з нервових хвороб при Кирилівській міській лікарні Києва. В 1890 році був вимушений залишити Київський університет після виходу його спільної з Володимиром Антоновичем праці «Історичні діячі Південно-Західної Росії» і звинуваченні в незгоді «з монаршею національною політикою в Україні». З 1890 року – старший лікар Південно-Західної залізниці. Помер на 60 році життя у Києві, похований на цвинтарі Видубицького монастиря. Наукові праці вченого присвячені анатомії та гістології головного мозку. Відкрив рухову зону кори головного мозку і описав (1874) велетенські пірамідні нервові клітини, названі його іменем. Зібрав унікальну колекцію препаратів мозку людини і тварин (8 тис. одиниць), яка нині зберігається в Національному медичному університеті в Києві. Володимир Бец одним із перших дослідив проблему розвитку та росту кісток людини. Засновник анатомічного музею Київського університету, був директором Анатомічного театру університету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-