70% українців жертвують кошти на благодійність

70% українців жертвують кошти на благодійність

Опитування
Укрінформ
70% українців хоча б раз протягом року жертвували кошти на благодійність, з них кожен четвертий - кидав кошти до благодійних скриньок.

Про це з посиланням на результати опитування повідомила директор благодійної організації «Український форум благодійників» Поліна Нюхіна під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Запобігання шахрайству під час публічного збору благодійних пожертв».

«За даними соціологічного дослідження, проведеного наприкінці 2017 року серед тисячі українців, тільки 30% населення України не брали участь у благодійності взагалі. Решта 70% робили це тим чи іншим чином, 23% кидали кошти у скриньку. Середня сума цих пожертв складала 50 гривень», - сказала Нюхіна.

За її словами, 23% опитаних заявили, що не довіряють збирачам коштів та благодійним фондам. На думку Нюхіної, однією із причин такої недовіри суспільства є недостатня прозорість фондів та відсутність звітності про використані кошти.

"Круглий" стіл на тему: "Запобігання шахрайству під час публічного збору благодійних пожертв" / Фото: Бородаєва Інна, Укрінформ

«Фонди, на жаль, не завжди розуміють, що звітність є обов'язковою, однак у нас в законодавстві не написано, в якій формі вона має бути. На жаль, багато хто розуміє цю звітність як просто фотографію чеків», - сказала вона.

Другою причиною, на її думку, є недостатня співпраця державних органів та благодійників.

У свою чергу, інспектор відділу зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції у місті Києві Сергій Багаліка поінформував, що наразі в Україні не ведеться статистика щодо випадків шахрайства при зборі благодійних пожертв. Однак правоохоронні органи намагаються контролювати ситуацію, і у разі підозри поліцейські можуть перевірити необхідні документи у осіб, які збирають кошти.

Тим громадянам, які хочуть зайнятися благодійністю, Багаліка порадив надавати саме цільову допомогу.

«Якщо людина дає кошти, вона має бути на 100% впевнена, що кошти цільові. Я завжди рекомендував громадянам, як поводити себе з людьми, які просять, - якщо людині потрібен одяг чи їжа, краще дати їх, аніж жертвувати гроші», - додав він.

На думку Багаліки, ситуацію з шахраями у благодійності допоможе вирішити небайдужість суспільства і громадський контроль. «Покарання ніколи не дасть того результату, як превентивна робота, коли більша частина населення буде обізнана в правовій сфері і буде розуміти, кому можна давати ці кошти, а кому - ні», - сказав він.

За словами директора Української біржі благодійності Ірини Гуцал, іншим швидким способом заробітку для шахраїв є збір коштів на благодійність через он-лайн ресурси.

«Іншим зручним інструментом, який допомагає швидко збирати величезну кількість грошей, є переказ коштів на банківські картки. Цим часто користуються шахраї. Оскільки ці кошти дуже важко контролювати», - сказала вона.

Гуцал переконана, що одним із способів запобігання шахрайству у благодійності може стати створення спільних механізмів взаєморегуляції між державою та громадськістю.

«Не треба чекати, що поліція чи держава щось зробить, треба створювати власні організації і контролювати сектор благодійництва», - підкреслила вона.

Своєю чергою, директор інформаційного агентства «Єдина служба правової допомоги» Денис Осмоловський зазначив, що не боротьба, а саме запобігання є запорукою винищення шахрайства в сфері благодійності. «Публічна діяльність і правоохоронна додається до цієї функції, а не є першочерговою», - сказав він.

Читайте також: У Львові відбувся Благодійний бал захисників

На думку PR-менеджера проекту USAID «Громадяни в дії» Олександра Равчика, одним із шляхів боротьби з шахраями може стати публічний контроль коштів.

«Ми виступаємо за те, щоб одним із інструментів публічного контролю стало оприлюднення звітів про неприбутковість на сайті Податкової», - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-