Україна виділяє на судочинство у 26 разів менше, ніж Швейцарія - доповідь РЄ

Україна виділяє на судочинство у 26 разів менше, ніж Швейцарія - доповідь РЄ

Укрінформ
Україна станом на 2016 рік перебувала серед п'яти європейських країн, що виділяли найменше коштів із державного бюджету на рік із розрахунку на душу населення для забезпечення функціонування судової системи.

Про це йдеться в оприлюдненій у четвер доповіді Європейської комісії щодо ефективності судочинства, що діє у системі Ради Європи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Україна була серед п'яти країн із найнижчим державним бюджетом, що виділявся у 2016 році із розрахунку на душу населення – 8,1 євро. Це майже у 8 разів менше за середній показник (64,5 євро) та у 26 разів нижче максимального показника: 214,8 євро у Швейцарії», - заявили у Раді Європи.

Окрім цього, за даними комісії, у 2016 році найнижче асигнування на судочинство на душу населення мали Азербайджан (7,8 євро), Молдова (8,3 євро) та Вірменія (8,4 євро). 

Як також зазначається у доповіді, в Україні у 2016 році були одні з найнижчих бюджетних витрат на душу населення на правову допомогу – 0,16 євро.

При цьому в середньому серед країн-членів Ради Європи такі асигнування становили 6,96 євро.

У Раді Європи також підкреслили, що в Україні у 2016 році була порівняно мала кількість професійних суддів – 14 на 100 тис. населення.

«Ця ситуація характеризується значним скороченням кількості суддів, зокрема у процесі імплементації судової реформи у 2016 році», - заявили у Раді Європи.

Читайте також: Польща в суді відстоюватиме свою позицію щодо реформи судочинства

Водночас Україна перебуває серед країн, де найбільша кількість прокурорів – 24 на 100 тис. жителів (для порівняння: у Росії – 25, у Литві – 24 та 23 у Латвії).

Щодо гендерного балансу, в Україні було 35% жінок серед прокурорів при середньому рівні серед країн Ради Європи у 53%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-