Із початку року з неплатників аліментів стягнули 3,2 мільярда

Із початку року з неплатників аліментів стягнули 3,2 мільярда

Укрінформ
Завдяки першому та другому пакетам законів щодо посилення відповідальності за несплату аліментів за 9 місяців 2018 року на користь дітей стягнуто 3,2 млрд грн.

Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, інформує прес-служба відомства.

«Закон #ЧужихДітейНеБуває2, який набув чинності 28 серпня цього року, разом із новаціями попереднього закону від 6 лютого, надав виконавцям багато ефективних інструментів впливу на неплатників аліментів. Завдяки цьому за 9 місяців цього року державними виконавцями Мін'юсту стягнуто 3,2 млрд грн аліментів. Для порівняння: за весь минулий рік було стягнуто 2,4 млрд грн», - зазначив Петренко.

За його словами, однією з дієвих новацій нового законодавства є накладення штрафів на суму боргу по аліментах.

Наразі, зазначив Петренко, виконавцями винесено понад 10 057 постанов про накладення на боржника штрафу у розмірі 20% на заборгованість по аліментах від 1 до 2 років, 7632 постанови про накладення штрафу у розмірі 30% по тих провадженнях, де заборгованість становить від 2 до 3 років, та 21560 постанов про накладення штрафу у розмірі 50% за заборгованість понад 3 роки.

Читайте також: В Україні збільшився розмір аліментів

«Ще не по всіх провадженнях, де є заборгованість, виконавцями винесені відповідні постанови про накладення штрафу, адже це потребує часу. Ми щотижня відстежуємо кількість винесених постанов, і їх кількість постійно зростає. Це питання знаходиться на контролі, і жодному боржникові не вдасться уникнути відповідної санкції. Хочу наголосити, що ці штрафи ідуть безпосередньо дітям», - наголосив міністр.

Він також додав, що завдяки нововведенням виконавцями Мін'юсту складено 24475 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, і судами винесено 1707 постанов про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

Петренко пояснив, що у випадку, якщо боржник ухилятиметься від суспільно корисних робіт, до нього застосовуватиметься адміністративний арешт, а в разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт - кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років.

Міністр наголосив, що заходи впливу стимулюють боржників ліквідовувати заборгованість, щоб не допускати накладення на них усього комплексу санкцій.

Зокрема, зазначив Петренко, щодо 44,8 тисячі дітей уже погашено заборгованість по аліментах у повному обсязі, а 36,9 тисячі сімей досягли згоди щодо сплати аліментів і відкликали виконавчі документи у зв'язку з відсутністю претензій до боржника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-