Закон має карати не повій, а їхніх клієнтів — активісти

Закон має карати не повій, а їхніх клієнтів — активісти

Укрінформ
Громадські організації в Україні прагнуть ухвалення закону про криміналізацію клієнтів жінок у проституції, тобто так званої шведської моделі.

Про це сказала на прес-конференції представник Громадської організації "Центр "Розвиток демократії"" Марія Дмитрієва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В Україні існує небезпека просування законодавства, яке зробить проституцію легальною. Легалізація проституції фактично означатиме, що держава стає ще одним сутенером, відмовляючись від своїх зобов'язань перед жінками. До того ж, як показує міжнародний досвід, там, де спрощена діяльність із торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації, значно простіше працювати і тим кримінальним угрупованням, які торгують наркотиками і зброєю. Відповідно, в українських умовах це спрощення "роботи" для торговців людьми збільшить у рази продаж у рабство дітей, жінок і торгівлю наркотиками та зброєю. Це погіршить ситуацію з безпекою для всіх у країні, значно погіршить регіональну безпеку", - наголосила Дмитрієва.

Саме тому, за її словами, їхня ГО спільно з Національною радою жінок України за підтримки Держкомтелерадіо в рамках проекту "Доступ жертв насильства до верховенства права" проводять 1-2 жовтня просвітницькі семінари для різних груп населення України, включно зі студентською молоддю, на тему сучасних методик зменшення торгівлі людьми та попиту на сексуальну експлуатацію людей, зокрема на проституцію.

"Ми вирішили, що як громадська організація маємо допомогти міжнародній спільноті поділитися з українським суспільством тим, що вже було напрацьовано в цій сфері, для того, щоб ми могли вчасно вжити потрібних заходів, прийняти таку ж модель, яка була прийнята у Швеції, Норвегії, частково в Ісландії, у Франції, Ірландії, Північній Ірландії, а зараз розглядається її прийняття в Ізраїлі та Британії", - роз'яснила активістка.

Як пояснила Дмитрієва, модель спрямована на те, щоб людям, залученим до проституції, було надано послуги виходу з неї. Закон має карати тих, хто користується сексуальними послугами, зокрема сутенерів, кримінальні угруповання. Натомість утягненим у подібну діяльність особам кримінальна відповідальність не загрожуватиме.

"Ця модель називається шведською, і в Україні вона є надзвичайно нагальною, тому що проституція руйнує життя, здоров'я, вона не сумісна з людською гідністю і порушує численні міжнародні та національні зобов'язання України", - наголосила Дмитрієва.

За її словами, ГО пропонують іти європейським шляхом і карати законом клієнтів, які створюють попит: адже якщо не буде попиту, не матиме сенсу продаж жінок і дітей.

Читайте також: Поліція на Буковині зупинила міжнародний канал торгівлі людьми

Як зазначив співзасновник і виконавчий директор Коаліції протидії проституції (CAP; Франція) Грегуар Тері, їхня країна запровадила такий закон у 2016 році.

"Франція повністю переглянула закони, які стосуються проституції. Ці закони тепер говорять, що жертви проституції повністю декриміналізовані. Ми ухвалили законодавство, яке забороняє як торгівлю людьми, так і утримання борделів і сутенерство, і ми заборонили купівлю сексу. На національному рівні ми встановили механізми, які гарантують захист, соціальну підтримку жертв проституції та торгівлі людьми. Вони вже не вважаються злочинцями, а є жертвами", - сказав Тері.

Він зауважив, що понад сім років велася робота з парламентом, громадськістю, збиралася статистика. Наразі накопичено дані, які показують, що скорочення попиту - в інтересах всієї країни, це йде на користь економіці, скорочує кримінальні угруповання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-