Автокефалії УПЦ у мене не просив лише Янукович - Вселенський патріарх

Автокефалії УПЦ у мене не просив лише Янукович - Вселенський патріарх

Укрінформ
Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі з главою РПЦ Кирилом заявив, що Україна не є предметом юрисдикції Москви.

Як йдеться в опублікованих грецьким церковним виданням Orthodoxia.Info витягах з переговорів патріархів, які відбулися 31 серпня 2018 в Туреччині в резиденції Вселенського патріарха на Фанарі, видно повну розбіжність між Варфоломієм і Кирилом щодо автокефалії Української Церкви.

“Українці не відчувають себе комфортно під владою Росії та бажають бути абсолютно вільними на релігійному і політичному рівнях, а тому попросили Церкву–Матір допомогти їм. Церква–Матір вважає їхній запит законним і дотримуватиметься тієї політики, яка була визначена на останній сесії Священного Синоду", - заявив Вселенський патріарх.

За його словами, влада України одноголосно просить про автокефалію.

“Крім колишнього президента Януковича, якого я зустрів 10 років тому, всі інші просили Вселенський Патріархат про надання автокефалії. В останні роки не тільки президент Порошенко але і парламент країни прийняли відповідні рішення", - зазначив Патріарх Варфоломій.

Читайте також: Вселенський патріарх пригрозив прокляттям митрополиту Іларіону

Він підкреслив, що надання автокефалії Українськоій Православній Церкві - це право Церкви-Матері.

Після цього Вселенський патріарх нагадав Кирилові, що він сам, а також митрополит Іларіон не можуть відвідати Україну і що священнослужителі не згадують його під час святого богослужіння.

“Хіба ви вважаєте що це не є проблемою? Чи це не є переконливим доказом того, що вас не зустрічають доброзичливо?", - запитав Вселенський патріарх у глави РПЦ.

Під час обговорення з'ясувалася радикальна різниця в підходах церков до інтерпретації історичних подій. Московський патріарх кілька разів підкреслив необхідність організації наукової конференції, яка буде займатися питаннями аналізу історичних подій, але Патріарх Варфоломій зазначив, що "такий підхід відкладе справу до грецьких календ".

Фото: elliniki-gnomi.eu/

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-