Апокаліптична зима: бозна-скільки в Україну йде, але так і не доходить

Апокаліптична зима: бозна-скільки в Україну йде, але так і не доходить

Аналітика
Укрінформ
Синоптики вкотре заговорили про найсуворішу за 100 останніх років зиму. Десь ми це вже чули. Хіба, не у 2017-му чи 2016-му?

Тільки-но в Карпатах випав перший сніг, як одразу посипалися “морозні” прогнози на прийдешню зиму, нібито, як про найсуворішу за останні сто років. В одному з таких прогнозів – на порталі інформаційне агентство “Аналітична служба новин” – йдеться, зокрема, про таке: “З початком холодів почнеться так зване нове літочислення кліматичних умов. У минулому залишаться теплі зими з дощами, на зміну їм прийде холод і сніг (...) Вже з листопада місяця слід очікувати похолодання, а сильні морози почнуться вже в грудні та протримаються аж до квітня, причому мороз на вулиці в -25 градусів стане повсякденним явищем”. А далі наводиться цитата “відомого” британського метеоролога Джеймса Меддена про те, що “треба готуватися до тривалих морозів, запастися теплими предметами одягу, і провести утеплення власного житла”.

Ця новина нагадала автору цього тексту старий анекдот про чукчу. Так от, наближається зима, а чукча і думає: “Яка зима буде – холодна чи тепла? Якщо тепла, так мені й торішнього запасу дров вистачить, а якщо холодна, то що робити, доведеться ще колоти”. Пішов до шамана, той пошаманив і каже: “Холодна зима буде”. Чукча засумував і пішов дрова рубати. А шаман думає: “А раптом я чукчу обдурив? Він мені більше не віритиме і гроші не платитиме за шаманство”. Йде шаман до метеоролога і запитує те саме: “Яка зима буде: холодна чи тепла?”. Метеоролог відповідає: “Холодна”. Шаман: “А ти звідки знаєш?”. Метеоролог: “Так ось чукча дрова рубає”. Так і тут. Щоразу, коли наближається зима – з’являються типові щорічні прогнози, якою вона буде, і як мінімум протягом двох останніх років синоптики голосять про апокаліптичну.

Виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що новини із відповідними заголовками, як ото - “в Україну суне найхолодніша зима століття”, почастішали останніми роками не просто так.

Євген Магда
Євген Магда

Кому це вигідно? А тут все просто, як двічі два. Подібні апокаліптичні прогнози суттєво пожвавилися після відмови України від прямих закупівель російського газу. Та й наближення президентських виборів не сприяє пошукам стабільності в суспільстві. Нам раз по раз пропонують різні жахи з різним рівнем креативності, ніби випробовуючи на зрілість та стійкість”, – каже політолог.

Втім, економічний підтекст тут є. І якщо не аномальною, то непростою прийдешня зима таки може стати. На рівні Кабміну нині ведуться розмови про недобір блакитного палива в українських підземних газосховищах. Напередодні віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко констатував, що Україна відстає від графіка підготовки до опалювального періоду. Запаси газу в ПСГ на 1 листопада 2018-го повинні скласти 17 млрд кубів, натомість, станом на 23 вересня, закачано тільки 15,8 млрд кубів. Тобто недобір складає 1,2 млрд кубів. То, можливо, аніж популяризувати сумнівні прогнози британських метеорологів, краще вже на цю тему поговорити: наскільки Україна готова до зими? В Уряді запевняють, що до початку опалювального сезону, а це — десь середина жовтня, вийти на озвучену цифру цілком реально.

А рівно рік тому назад Укрінформ вже писав, як ті ж британські синоптики “нашаманили” людству найхолоднішу зиму за останні 100 років: багато снігу, пронизливий вітер і сильні морози, подекуди до -30 градусів. І так – тиждень за тижнем – до самого березня, без жодних відлиг. Та не лише минулого, але й позаминулого, 2016-го, також звучали точнісінько такі ж прогнози. Наприклад, ось тут, тут, або тут. В чому ж їх спільність? А тут все просто. З року в рік однаково вживаються слова-синоніми “апокаліптична”, “найхолодніша”, “найсуворіша”, а також робиться акцент на тих-таки 100 роках. Чому? Бо, як ми вже писали, це дуже велика умовність! Навряд чи хтось детально пам’ятає, яка була зима навіть не сто років тому, а десять (зима серед весни 2013-го до уваги не береться). А тому оперувати такою цифрою може будь-хто, не боячись отримати шквал критики на свою адресу. Крім того, усі щорічно сходяться на думці, що зима, окрім лютої, буде ще й затяжною, а початок весни завжди анонсують ледве не в середині квітня.

А наші погодні знавці, що кажуть: зима 2018-2019 року буде апокаліптична?

Народний синоптик Леонід Горбань, який працює з астрономічними розрахунками, запевняє, що прийдешня зима в Україні не буде надзвичайно суворою.

“У грудні буде чотири відлиги, морозним грудень не можна назвати. А якщо цей місяць не буде морозним, то серйозних холодів не варто чекати до середини січня. У січні – три відлиги. Морози – до -9-11, а ось із 20 числа температура впаде до -15, може, місцями до -20”, – вважає пан Горбань.

Він додав, що мороз стоятиме в лютому – протягом двох тижнів синоптик обіцяє -15-25. Але і в цьому місяці погода побалує нас відлигами. З 20-х чисел морози приходитимуть тільки вночі, і то невеликі. У березні, як буває в останні роки, зима повернеться – першого тижня можна чекати до -9-14.

“До 14 числа будуть морози з невеликою відлигою на 7-8 березня вдень. Холоди відвідають нас і в кінці березня – з 20 числа, але до -4-6. Суворої зими в цьому році бути не може, оскільки планети перебувають з одного боку відносно Сонця. Якби Земля – з одного боку, а інші планети – з другого, тоді варто було б чекати на дуже сувору зиму”, – резюмував синоптик.

Протилежну думку висловив львівський кліматолог Василь Троцюк. “Зима очікується досить таки холодною. Про це говорять майже всі народні прикмети та багато прикмет наукових. Зима буде багатосніжною, в усякому випадку на заході України: у Хмельницькій, Тернопільській, Рівненській областях”.

Натомість, “синоптик з котом” Наталка Діденко каже, що питання “якою буде зима?” доводить її до сказу. “Щойно починається осінь, кожного року десь з’являється стаття – народного синоптика, відомого синоптика, американського синоптика, шведського синоптика, всесвітньо відомого синоптика, відомого метеоролога в Європі – словом, кого завгодно, аби лише з красивим епітетом, про страшну, люту прийдешню зиму з жахливими морозами. Я скептично до цього ставлюся. Науковці, звичайно, розробляють довгострокові прогнози, я дуже поважаю їхні зусилля, але ці прогнози ще вкрай недосконалі. Найточніші прогнози — на добу, на три доби й тенденція на 5-7 діб. Все, крапка. Решта – це дуже приблизна методика”, - зазначила Діденко.

З нею погоджується заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко. “Немає жодних підстав вважати, що прийдешня зима буде холоднішою, ніж попередні, – каже синоптик. – Неможливо точно спрогнозувати погоду на період більше, ніж на десять днів. Зокрема, Український гідрометцентр це робить на період до десяти днів. Все, що більше — швидко змінюється і дуже часто не справджуються”.

То кому вірити?

Однозначної відповіді тут нема і бути не може. Вірити довгостроковим прогнозам синоптиків чи ні – особисте право кожного. Але! Варто завжди пам’ятати, що як би нам не хотілось, але стовідсотково дізнатись, яка ж погода буде взимку, влітку, восени, за рік, за два, за п’ять – неможливо, бо це залежить від безлічі факторів. Лише з приходом зими стане зрозуміло, хто насправді мав рацію, а хто – помилявся, тобто, була вона апокаліптична чи ні.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-