Українці сказали, де найбільше стикаються з корупцією

Українці сказали, де найбільше стикаються з корупцією

Опитування
Укрінформ
Більше 41% респондентів Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) визнали, що їхні сім'ї мали досвід корупції впродовж останніх 12 місяців.

Про це свідчать результати моніторингового дослідження “Стан корупції в Україні”, проведеного КМІС.

“Особисто з випадками корупції впродовж останніх 12 місяців стикалися 30,6% населення, і ще 10,9% відповіли, що вони особисто не стикалися, але члени їхньої сім'ї - так. Решта 53,1% вважають, що не стикалися з корупцією”, - йдеться в дослідженні.

Дослідники звертають увагу і на те, що 36,8% респондентів у 2018 році стикалися з вимогою хабара, звертаючись до державних установ. При цьому 14,6% пропонували хабар самі, а 17% опитаних українців використовували зв'язки для вирішення певних питань.

У трійці сфер-лідерів у вимаганні хабарів, за версією КМІС, - вищі навчальні заклади, судова система і дозвільні органи.

Читайте також: Корупція в політиці: де, на думку українців, найбільше спритників

“За оцінкою респондентів, лідерами у вимаганні хабарів є вищі навчальні заклади (стикалися з вимогою хабара 52,1% тих, хто контактував), судова система (хабар вимагали у 46,8%), органи, що надають дозволи (44,6%)”, - уточнюють соціологи.

При цьому частка населення, яка декларує свою готовність обстоювати власні права перед чиновниками, становить 30,6%. У КМІС наголошують, що це найнижчий показник із 2007 року, відколи тривають спостереження.

“Уперше за весь час відсоток неготових до відстоювання своїх прав (37,1%) перевищив відповідну частку тих, хто декларує свою готовність до якихось дій”, - наголосили в інституті.

Читайте також: КМІС з’ясував, чи готові кияни переобрати Кличка мером

Варто наголосити, що підтримка звернень до правозахисних громадських організацій (10,9%) залишилася на попередньому рівні. І хоча готовність громадян у такій ситуації погодитись на вимогу чиновників теж не скоротилась, її висловили вдвічі менше опитаних (4,8%), констатували автори дослідження.

Нагадаємо, дослідження “Стан корупції в Україні” було проведене КМІС упродовж травня - вересня 2018 року в рамках проекту “Долучайся”, що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У дослідженні всього було опитано 10 169 респондентів, які проживають у 476 населених пунктах у всіх областях України та в місті Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-