Раді пропонують механізм визнання людини особою без громадянства

Раді пропонують механізм визнання людини особою без громадянства

Укрінформ
У Раді зареєстровано законопроект №9123 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства».

Авторами законодавчої ініціативи виступили 11 народних депутатів, зокрема Ірина Суслова, Мустафа Джемілєв, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Сергій Лещенко та Сергій Алєксєєв, повідомляє на сайті парламенту.

«Метою законопроекту є створення процедури визнання особою без громадянства, що в подальшому надасть змогу для таких осіб законно перебувати на території України, отримати документ, що посвідчує їх особу та підтверджує законність проживання на території України - посвідку на тимчасове проживання та посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон», - йдеться у пояснювальній записці.

Водночас за умови проживання на території України у зазначеному статусі понад два роки така особа зможе отримати дозвіл на імміграцію та посвідку на постійне проживання.

Читайте також: Жодного голосування за місяць: КВУ назвав депутатів з "нульовим показником"

Проектом передбачається внести зміни до законів України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про імміграцію», «Про безоплатну правову допомогу», «Про судовий збір», «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», «Про виконавче провадження», Кодекс адміністративного судочинства з метою надання особам, які звернулися із заявою про визнання особою без громадянства, права на безоплатну вторинну правову допомогу та звільнити їх від сплати судового збору та авансового внеску за виконання судових рішень, які стосуються оскарження рішень про визнання особою без громадянства.

Також проектом передбачено зміни до закону «Про зайнятість населення» задля надання можливості особам без громадянства реалізувати право на працю та належні умови життя.

Як зазначають автори законопроекту, на сьогодні процедура визначення статусу особи без громадянства законодавством України не врегульована.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-