В Україні 3 мільйони дітей живуть у неповних сім'ях - Левченко

В Україні 3 мільйони дітей живуть у неповних сім'ях - Левченко

Укрінформ
В Україні з 7 млн 600 тисяч дітей три мільйони проживають у неповних сім'ях, переважно з мамою та бабусею.

Такі дані навела Урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко в інтерв’ю Укрінформу. 

Про це вона повідомила у відповідь на прохання прокоментувати звинувачення, що нібито є рекомендації антидискримінаційної експертизи МОН про заміну слів "мама", "тато", "батьки" в підручниках іншими словами.

"Не потрібно перекручувати речі. Була пропозиція не про заміну слів, а про доповнення писати не тільки про батьків, але й родичів, близьких людей. Наведу приклад. На Національну дитячу "гарячу лінію" щотижня надходять схожі дзвінки від дітей: "У мене така проблема у школі: у мене немає батька, я живу з мамою, або ж бабусею і дідусем, а нам сказали (дали завдання) піти з батьком і зробити шпаківню...". Таких дітей неймовірно шкода. І консультанти "гарячої лінії" намагаються розрадити, пояснюють дитині, що ти просто підійди до вчительки, скажи, що будеш це робити з дідусем або з братом, або кимсь іншим, хто може тобі допомогти. На жаль, таких прикладів дуже багато – ми знаємо це зі спілкування з вчителями. І коли в підручниках запропонували написати "зроби з родичами" або "зроби з рідними", то це не відкидає цінність матері та батька, а цим намагалися врахувати той факт, що діти можуть це зробити з бабусею і дідусем, чи з братом і сестрою", - підкреслила Левченко.

Читайте також: Експертиза МОН виявила в шкільних підручниках дискримінаційні речі – Левченко

Як наголосила Уповноважений з питань гендерної політики, "нам потрібно усвідомити, що в Україні з 7 млн 600 тисяч дітей три мільйони проживають у неповних сім'ях, переважно з мамою та бабусею. Це й наслідки війни, трудової міграції, є багато жінок, які самостійно народжують дитину, а є татусі, які виховують дітей самостійно. Цю реальність потрібно враховувати, не забуваючи і про повні сім'ї також".

За словами Левченко, "починати потрібно з поваги до людини, одне до одного. І сприймати усіх людей, якою б та людина не була. Ви знаєте, що у підручниках немає зображень дітей з інвалідністю, на візку? І це тоді, коли йде розвиток інклюзивної освіти. Тобто, експертиза показала дуже багато речей, які допоможуть осучаснити підручники, і не потрібно лякати батьків, що за її рекомендаціями вас завтра не будуть називати мамою чи татом".

На прохання прокоментувати ще одну рекомендацію – щодо заборони називати в підручниках українську "солов'їною мовою" - Левченко сказала: "Із солов'їною мовою – якийсь абсолютний абсурд, і на це "били" справедливо. Я не зрозуміла і не поясню, чому виникла така рекомендація. В доопрацьованих матеріалах такі перегини прибрані".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-