МОЗ заявляє про загрозу зупинки роботи Реєстру інсулінозалежних пацієнтів

МОЗ заявляє про загрозу зупинки роботи Реєстру інсулінозалежних пацієнтів

Укрінформ
У Державному експертному центрі МОЗ України заявили, що загроза вилучення серверів з Реєстром пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, може призвести до зупинки роботи реєстру.

Про це повідомляється на сайті центру.

"Сьогодні, 20 вересня 2018 року, правоохоронні органи здійснюють слідчі дії у ДП "Державний експертний центр МОЗ України" щодо Реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, адміністратором якого є Центр. Залишається загроза вилучення серверів центру та зупинка роботи реєстру. Реєстр розроблявся на виконання Постанови КМУ від 05.03.2014 № 73 "Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну" та успішно був запроваджений у 2017 році. Станом на 1 вересня 2018 р., в Реєстрі містяться персональні дані 1531 лікаря, 187 575 хворих, які за 8 місяців 2018 року отримали препаратів інсуліну на загальну суму понад 655 млн грн", - зазначили у відомстві.

У експертному центрі поінформували, що, незважаючи на слідчі дії, у відомстві відбулося засідання Науково-технічної ради, на якому отримано рекомендації до перереєстрації 27 лікарських засобів, 26 поправок до протоколів клінічних досліджень та прийнято понад 150 інших рекомендацій. "Серед них надано рекомендацію щодо розширення показань орфанному лікарському засобу, якого очікують 12 пацієнтів в Україні з рідкісною онкологічною патологією, що невиліковна на сьогоднішній день без цього лікарського засобу. Центр залишається відповідальним за функції, делеговані йому державою, та готовий сприяти кращому доступу кожного українця до якісних, ефективних та безпечних лікарських засобів", - підкреслили у центрі.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією МОЗ, правоохоронні органи проводять обшуки в Державному експертному центрі та намагаються вилучити сервер, на якому, серед іншого, розміщено Реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. Також експерти припускають, що обшуки в Державному експертному центрі пов'язані з приватизацією вітчизняного виробника інсулінів ПрАТ "Індар".

Водночас прокуратура міста Києва спростувала заяву МОЗ щодо вилучення серверів Державного експертного центру.

Читайте також: Прокуратура пояснила, навіщо прийшла з обшуком до експертного центру МОЗ

Зазначається, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, на підставі ухвал слідчого судді, проводиться обшук у приміщенні ДП "Державний експертний центр МОЗ України" з метою вилучення копії відповідної комп'ютерної програми для подальшого проведення судової експертизи.

У прокуратурі стверджують, що слідчі дії проводяться із залученням відповідних IT-фахівців для здійснення коректного копіювання комп'ютерної програми та унеможливлення витоку конфіденційної інформації щодо пацієнтів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-