Джемілєв: Із насолодою спостерігаю, як біситься Кремль через Томос

Джемілєв: Із насолодою спостерігаю, як біситься Кремль через Томос

Укрінформ
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляє, що надання українській православній церкві автокефалії важливе і для мусульман України.

Про це він сказав інтерв'ю ВВС Україна

"У нас була дуже інтенсивна робота на цьому напрямку. А зараз я з такою радістю та насолодою спостерігаю, як біситься Кремль від того, що ми отримаємо Томос", - сказав Джемілєв.

Він зазначив, що для кримських татар надання автокефалії українській православній церкві також важливо. Крім того, за його словами, це має політичне значення і для Туреччини, з президентом якої Реджепом Таїпом Ердоганом зустрічався і Президент України Петро Порошенко, і лідери кримськотатарського народу.

"В цьому напрямку у нас була дуже серйозна робота. Ми (кримські татари - ред.) системно працювали та пояснювали Ердогану, як важливо для України і кримських татар, щоб в Україні була незалежна помісна православна церква. Я Ердогану в таких популярних термінах пояснював, мовляв, зараз Мекка для православних - Москва, а після Томосу і автокефалії української церкви нею стане Стамбул, тому і для вас (Туреччини - ред.) це має політичне значення. Коли ми літали 12 липня в Туреччину, то при мені прямо з літака Порошенко порозмовляв спочатку з Варфоломієм, а потім і з Ердоганом. Ердоган твердо сказав, що зробить все можливе і він впевнений, що в нього це вийде, й у нас буде автокефалія", - сказав Джемілєв.

На його думку, тиск з боку Путіна на Ердогана в питаннях надання автокефалії українській церкві неможливий, оскільки, за словами Джемілєва, "Ердоган не та людина, на яку можна натиснути".

Читайте також: Джемілєв розповів, як кримчанам живеться “під” окупантом

Також він відкинув припущення, що Росія запропонує Туреччині якийсь вигідний обмін за спроби вплинути на надання УПЦ автокефалії. За словами Джемілєва, Ердоган зазначив, що тиск на патріарха більше йде зі сторони грецької православної церкви, яка має тісні зв'язки з Росією. Наразі, як відзначив Джемілєв, Росія примудрилася пересваритися і з грецькою церквою, "тому зараз дуже сприятлива ситуація для України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-