ЄСПЛ зобов'язав українську владу утриматися від доступу до телефону Седлецької

ЄСПЛ зобов'язав українську владу утриматися від доступу до телефону Седлецької

Документ
Укрінформ
ЄСПЛ зобов'язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних з телефону головного редактора проекту "Схеми" Наталії Седлецької.

Про це повідомила сама Седлецька на своїй сторінці у Facebook.

"Це неймовірно! Ми це зробили! Отримала щойно лист зі Страсбурга на редакційний факс. Європейський суд з прав людини зобов'язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних з мого телефону! Це - запобіжний захід, винесений судом згідно з так званим Правилом 39. Воно застосовується у виняткових випадках - коли існує реальна загроза порушення прав людини та непоправних наслідків, які це може спричинити", - написала вона.

Журналістка назвала таке рішення "безпрецедентним", яке вдалось отримати "на захист української журналістики та свободи слова".

"Нам з адвокатами вдалось переконати ЄСПЛ, що отримання силовиками доступу до інформації з мобільних журналістів становить загрозу викриття джерел, які повідомляють нам суспільно важливу інформацію. Ми наводили аргументи, що це може призвести до так званого охолоджувального ефекту для всієї розслідувальної журналістики та вільної преси в Україні - і вони були почуті! Такі рішення є обов'язковими для виконання Україною, що підписала Конвенцію з захисту прав людини", - додала Седлецька.

Текст документу також розміщено на офіційному сайті Радіо Свобода.

Як повідомляв Укрінформ, 18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив позов головного редактора програми "Схеми" Наталії Седлецької, яка оскаржила рішення Печерського суду, що надав доступ слідчим Генпрокуратури до її телефонних контактів і повідомлень за 17 місяців.

Читайте також: Суд частково обмежив доступ ГПУ до даних з телефону Седлецької

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки і головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької за 17 місяців. У постанові суду, зокрема, йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки в період з липня 2016 року по листопад 2017 року і до місцезнаходження її телефону упродовж 17 місяців.

Голова комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що Генпрокуратура не буде знімати вміст телефону журналістки.

Фото: RFL/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-