Під Радою вимагають прибрати рекламу сигарет та прийняти “антитютюнові” закони

Під Радою вимагають прибрати рекламу сигарет та прийняти “антитютюнові” закони

Укрінформ
Громадські активісти під Радою заявляють, що голова комітету ВР з питань податкової та митної політики, член фракції партії "БПП" Ніна Южаніна блокує законопроекти щодо боротьби з курінням.

Про це заявили громадські активісти на мітингу щодо підтримки законопроекту №4030а біля стін Верховної Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами активістів, “саме Южаніна вирішує, які законопроекти слід розглядати та підтримувати”. Мітингувальники звернулися до Южаніної з вимогою “припинити лобіювати інтереси тютюнових корпорацій” та розблокувати розгляд законопроектів №№ 4030а та 2820 (№ 4030а “Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму)” та № 2820 “Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну”).

У свою чергу народний депутат України Ганна Гопко оприлюднила вимогу щодо внесення на розгляд у зал Верховної Ради законопроекту № 4030а.

Читайте також: Супрун підтримує законопроект, що прибере цигарки з вітрин

“Лобісти інтересів тютюнових компаній мають нарешті зняти свої маски. Цей законопроект має захистити українських підлітків та громадське здоров’я загалом від куріння. Водночас необхідно виконати умови угоди про асоціацію, у якій Україна зобов’язана гармонізувати та оподаткувати акцизи, відрегулювати обіг електронних сигарет, вейпів, що безконтрольно продаються підліткам, які зловживають їхнім споживанням. Цей законопроект необхідно також прийняти через міжнародні зобов’язання України, захистивши наших громадян від негативної дії тютюнового диму, тютюнової реклами та споживання сигарет. Це буде тест на здатність парламентаріїв захищати інтереси громадського здоров’я”, - наголосила Гопко.

Як повідомляв Укрінформ, законопроект № 4030а забороняє видиму рекламу сигарет у місцях продажу. Співавтори законопроекту наголошують, що він має знизити популярність куріння в Україні та направлений на молоде покоління. Зокрема, буде заборонено рекламну викладку тютюнових виробів у вітринах, а отже, сигарети зникнуть з поля зору в магазинах. Органи місцевого самоврядування матимуть змогу додатково визначати громадські місця, вільні від куріння. Держпродспоживслужба зможе контролювати виконання антитютюнового законодавства і штрафувати за порушення, зокрема за куріння кальянів у ресторанах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-