Демчину підозрюють у незаконному збагаченні на 3,76 мільйона - НАБУ

Демчину підозрюють у незаконному збагаченні на 3,76 мільйона - НАБУ

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро підготувало повідомлення про підозру у незаконному збагаченні на 3,76 млн грн першому заступнику голови СБУ Павлу Демчині.

Така інформація оприлюднена на сайті відомства.

"У відповідь на запити ЗМІ та з огляду на суспільний резонанс роз’яснюємо позицію Національного бюро щодо підготовки повідомлення про підозру за фактом можливого незаконного збагачення першого заступнику голови – начальнику Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України", - повідомляє бюро.

Зазначається, що НАБУ змушене вдатися до таких дій, оскільки відомості, що становлять таємницю досудового слідства, з невідомих причин набули розголосу та були отримані службовою особою СБУ, законність дій якої перевіряється детективами під час зазначеного досудового розслідування.

"За дивним збігом обставин це сталося практично одразу після направлення відповідних процесуальних документів на погодження до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - наголошують у відомстві.

Під час досудового розслідування детективи НАБУ встановили, що в період із 26 квітня 2015 р. до 31 грудня 2016 р. високопосадовець СБУ набув у спільну власність активи та здійснив витрати на суму щонайменше 6,4 млн грн. Йдеться, зокрема, про новий позашляховик Land Rover Range Rover Sport 2015 року випуску, автомобіль Mercedes-Benz V250 2016 року випуску, земельні ділянки в передмісті Києва площею 0,1011 га та 0,1072 га, квартиру, поруч з зазначеними земельними ділянками.

Водночас, офіційний дохід першого заступника керівника СБУ та членів його родини у зазначений період становив 2,6 млн грн, в тому числі з урахуванням продажу попередньо придбаного автомобіля Jeep Grand Cherokee 4WD.

За версією слідства, високопосадовець СБУ за цей період, не маючи попередньо отриманих доходів, які б дозволяли йому надалі заощадити кошти для набуття активів у значному розмірі, придбав та забезпечив реєстрацію на членів своєї сім’ї активів на загальну суму щонайменше 3,76 млн грн, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами.

Під час досудового розслідування детективи НАБУ проаналізували також доходи та видатки високопосадовця СБУ за весь час його трудової діяльності, аби визначити, чи мав він та члени його родини можливості накопичити заощадження для придбання активів надалі.

За даними слідства, ця службова особа, яка з 1994 року і дотепер проходить військову службу в органах Служби безпеки України, у період з 1 січня 1999 р. по 25 квітня 2015 р. отримала разом із особою, з якою має спільний з 2011 року побут, сукупний дохід у розмірі близько 2,8 млн грн. Тоді як витрати у цей же період становили щонайменше 4,83 млн грн, з яких 4,1 млн грн витрачено на придбання рухомого майна, зокрема нових автомобілів Toyota Venza, Toyota Siena, Porche Cayenne, Toyota Highlander, Jeep Grand Cherokee 4WD, Volkswagen Multivan та Mazda CX-5 2,2 L Diesel 6AT, 4 WD.

Таким чином, станом на 26 квітня 2015 р. ні у високопосадовця СБУ, ні в особи, з якою вони проживали однією сім’єю з сумісними малолітніми дітьми, не було офіційних доходів, які б дозволили їм заощадити грошові кошти для подальшого набуття активів у значному розмірі.

Ці факти детективи НАБУ виклали у повідомленні про підозру першому заступнику голови СБУ у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368-2 Кримінального кодексу України, яку 7 вересня 2018 року направили на погодження прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У відомстві зауважили, що діяння, які інкримінуються в повідомленнях про підозру міністру інфраструктури і першому заступнику СБУ, а також зібрані у кримінальних провадженнях докази є ідентичними. А тому у НАБУ сподіваються на продовження прийняття прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури об’єктивних процесуальних рішень.

Як повідомлялося, 13 вересня поточного року стало відомо, що перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина направив до Генпрокуратури заяву щодо вчинення кримінальних правопорушень співробітниками Національного антикорупційного бюро, які підготували йому повідомлення про підозру.

Читайте також: Заступник Грицака поскаржився Генпрокуратурі на детективів НАБУ

У березні 2017 року САП внесла дані до ЄРДР за фактом можливого незаконного збагачення першого заступника голови СБУ Павла Демчини. Підставою для відкриття кримінального провадження стали матеріали журналістських розслідувань. Журналісти програми "Слідство. Інфо" повідомили, що цивільна дружина Демчини Ольга Волощук, від якої у нього троє дітей, є власницею елітних автомобілів і живе в розкішному заміському маєтку. Водночас у декларації посадовця за 2015 рік вказано, що він не має ні власної квартири, ні машини, ні заощаджень, а офіційно мешкає у відомчому гуртожитку СБУ.

Водночас начальник Управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці у Facebook повідомила, що Демчина після виходу сюжету програми "Слідство. Інфо" звернувся у НАБУ із заявою з проханням зареєструвати щодо нього кримінальне провадження, у рамках якого перевірити опубліковані у ЗМІ матеріали. Посадовець вважає поширену щодо нього інформацію неправдивою.

Фото: apostrophe.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-