Седлецька у суді оскаржила доступ ГПУ до її телефонних контактів

Седлецька у суді оскаржила доступ ГПУ до її телефонних контактів

Укрінформ
Головний редактор програми "Схеми" Наталія Седлецька оскаржила рішення суду, що надало доступ слідчим Генпрокуратури до її телефонних контактів і повідомлень за 17 місяців.

Як повідомив Радіо Свобода адвокат Седлецької Анатолій Попов, вона вимагає скасувати ухвалу суду, згідно з якою слідчі отримали доступ до її телефонних контактів.

Скарга була подана 11 вересня, розгляд справи призначено на 11.00 14 вересня.

"Зняття інформації з каналів зв'язку в такому обсязі і за такий довгий період, як 17 місяців, – це спосіб втручання в діяльність журналіста. Він можливий лише в разі виключної необхідності. Слідчий суддя, який видав постанову, це ніяк не досліджував. У постанові суду взагалі про це нічого не сказано. Суд виносив рішення за відсутністі самого слідчого, той не надавав суду достатніх обставин, які б вказували, що інакше неможливо встановити дані, які вони шукають", – сказав Попов.

Читайте також: Сюмар прокоментувала ситуацію навколо головреда "Схем"

Він заявив, що про засідання і рішення суду Седлецька дізналася з новин.

"Ми вважаємо, що було порушено права журналіста на захист своїх джерел, що були порушені права громадянина на захист. Ми сподіваємося, що апеляційний суд встановить й інші порушення та скасує постанову, якою слідчим надано доступ до даних за 1,5 роки з телефону журналіста", – сказав адвокат.

Читайте також: Луценко стверджує, що у "справі Седлецької" немає жодних підводних каменів

Попов зазначив, що визначення про доступ до речей і документів у звичайному порядку не підлягають оскарженню, але можливі винятки, коли мова йде про порушення конституційних прав і свобод.

На його думку, випадок з Седлецькою потрапляє під винятки.

Як повідомлялося раніше, Печерський районний суд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки і головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької за 17 місяців. У постанові суду, зокрема, йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки в період з липня 2016 року по листопад 2017 року і до місцезнаходження її телефону упродовж 17 місяців.

Читайте також: Журналістка "Схем" відмовилася надавати інформацію слідству - Луценко

Голова комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запевнила, що Генпрокуратура не буде знімати вміст телефону журналістки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-