Заступник Грицака поскаржився Генпрокуратурі на детективів НАБУ

Заступник Грицака поскаржився Генпрокуратурі на детективів НАБУ

Укрінформ
Перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина направив до Генпрокуратури заяву щодо вчинення кримінальних правопорушень співробітниками Національного антикорупційного бюро.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

"Перший заступник голови СБ України Павло Демчина направив до Генеральної прокуратури заяву щодо вчинення кримінальних правопорушень співробітниками Національного антикорупційного бюро України", - написала вона.

Читайте також: Ситник розповів, як іде справа про статки "другої людини в СБУ"

Як зазначає прес-секретар відомства, Демчина застерігає директора НАБУ Артема Ситника від знищення журналу вхідної реєстрації та інших документів, що підтверджують отримання старшим детективом Яндюком С.В. копій ухвали Володимирецького районного суду Рівненської області у цивільній справі №565/552/17 від 25.04.2017 р.

В опублікованій на сторінці Гітлянської у Facebook заяві Демчини йдеться, що 10 вересня поточного року сплив 18-місячний термін розслідування кримінальної справи щодо нього, порушеної за незаконне збагачення, і вона мала бути закрита. Однак, як стверджує Демчина, з метою недопущення закриття кримінальної справи прокурором 7 вересня старший детектив Яндюк склав і направив до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомлення йому про підозру у незаконному збагаченні. 

Демчина зазначає, що текст підозри грунтується на внесених до нього завідомо недостовірних даних щодо його спільного проживання з громадянкою Ольгою Волощук у період з 2010-го по кінець 2016 року та "вигадок детективів" щодо наявності у них спільного майна.

Демчина стверджує, що детективу Яндюку на момент складення тексту підозри було відомо про відсутність між ним і Волощук сімейних відносин з березня 2012 року.

Посадовець вказує, що детектив 15 липня 2017 року підписав запит до Володимирецького райсуду Рівненської області з вимогою надати копію ухвали цього суду від 24 квітня 2017 року. Уже 26 липня 2017 року Володимирецький райсуд надіслав детективу копію зазначеної ухвали. Як стверджує Демчина, ця ухвала встановлює факт відсутності сімейних відносин, ведення спільного господарства і побуту між ним і Волощук з березня 2012 року. Посадовець вказує, що це рішення суду набуло чинності й не було оскаржене, у тому числі НАБУ.

Також у своїй заяві перший заступник голови СБУ пише, що у ході слідства детектив Яндюк не вжив заходів щодо встановлення його дійсного місця проживання, не допитав його сусідів і охоронців житлового комплексу, де він мешкає. Посадовець вважає, що співробітники НАБУ свідомо не допитали свідків стосовно факту його проживання у житловому комплексі, оскільки отримання цих показів повністю спростовує звинувачення НАБУ у його незаконному збагаченні.

Демчина підсумовує, що з огляду на наведені ним факти детектив Яндюк вніс завідомо неправдиві відомості до повідомлення йому про підозру від 7 вересня поточного року. Тому в діях детектива є ознаки службового підроблення і втручання у діяльність працівника правоохоронного органу. У зв'язку з цим Демчина просить генпрокурора Юрія Луценка і керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького провести відносно детектива Яндюка досудове розслідування. 

Як повідомлялося, у березні 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура внесла дані до ЄРДР за фактом можливого незаконного збагачення першого заступника голови СБУ Павла Демчини. Підставою для відкриття кримінального провадження стали матеріали журналістських розслідувань. Журналісти програми "Слідство. Інфо" повідомили, що цивільна дружина Демчини Ольга Волощук, від якої у нього троє дітей, є власницею елітних автомобілів і живе в розкішному заміському маєтку. Водночас у декларації посадовця за 2015 рік вказано, що він не має ні власної квартири, ні машини, ні заощаджень, а офіційно мешкає у відомчому гуртожитку СБУ.

Водночас  начальник Управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці у Facebook повідомила, що Демчина після виходу сюжету програми "Слідство. Інфо" звернувся у НАБУ із заявою з проханням зареєструвати відносно нього кримінальне провадження, у рамках якого перевірити опубліковані у ЗМІ матеріали. Посадовець вважає поширену відносно нього інформацію неправдивою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-