Петро Цигикал, голова Держприкордонслужби України
Контрабанда цигарок припиниться, якщо буде кримінальна відповідальність
12.09.2018 18:18

Голова ДПСУ, генерал-полковник Петро Цигикал під час робочої поїздки на Закарпатті відповів на запитання кореспондента Укрінформу. Про те, як укріплюють західний кордон з метою протидії контрабанді та потокам нелегальних мігрантів, якими преміями прикордонників заохочують не брати хабарів та про інші важливі зміни в житті ДПСУ читайте у бліц-інтерв'ю.

- Ви протягом двох днів перебували на Закарпатті – інспектували ділянки Чопського та Мукачівського прикордонних загонів. Які у вас враження від роботи на крайньому західному кордоні країни?

Скоро звичні прикордонні "уазики" взагалі вийдуть з ужитку

- Ми постійно розгортаємо роботу над укріпленням кордонів – у тому числі й на Закарпатті, посилюємо загони технічними засобами – у нас майже повністю замінено автосклад на нові автомобілі, скоро звичні прикордонні "уазики" узагалі вийдуть із вжитку. Сьогодні ми передали 9 нових машин для Мукачівського загону та 7 патрульних авто для Чопського. Надалі працюватимемо над оновленням технічних засобів у загонах. Разом із тим, будуємо інженерні споруди на кордонах – це не тому, що ми хочемо поставити якісь там перешкоди по дорозі до Європи. У нас підписано багато протоколів на прикордонно-представницьких зустрічах, і ми з європейськими колегами проводимо спільний контроль кордону. Це свідчить про те, що у нас вбачають надійних партнерів в охороні кордонів Європи.

Ну, а перешкоди ми будуємо для тих людей, які не хочуть жити за законами нашої держави. Це є протидія нелегальній міграції, контрабанді, торгівля людьми. У цьому напрямку ми й далі будемо нарощувати сили.

- Крім нових машин і техніки, чим ще центр готовий допомагати Закарпаттю?

- Це будівництво житла для прикордонників, переоснащення підрозділів, ремонт будівель – от гляньте, в якому стані адміністративна будівля Мукачівського загону! У такому стані мають бути усі підрозділи! Також зараз іде робота із підвищення щільності охорони кордону: раніше були відділи, які охоплювали 50-80 км кордону, сьогодні ми за рахунок особового складу зробили додаткові відділи в кожному із них. Це, по суті, поновлення колишніх прикордонних застав, мова йде про присутність 135-и людей на ділянці кордону в 20 км. Це потрібно для більшої ефективності роботи наших підрозділів.

- Коли вводили безвіз, і Президент, перебуваючи на Закарпатті, й голова місцевої обладміністрації говорили про необхідність облаштування нових КПП на кордоні з Європою. Мова, загалом, про те, що наявних 19 КПП не достатньо, потрібно понад три десятки. Чи ведеться робота у цьому напрямку – вашим відомством, зокрема?

Ми бачимо збільшення потоків нелегальних мігрантів в Україну

- Облаштуванням нових КПП на кордоні повинен займатися насамперед Кабмін – відповідними постановами. Знову ж таки – розбудовувати інфраструктуру. Ми зі свого боку готові забезпечити діяльність цих КПП, особовий склад надамо і робитимемо все, аби наші люди не стояли в чергах на кордонах, а проходили швидше.

- Яких заходів вживаєте на кордонах у зв'язку з посиленням потоків нелегальних мігрантів до ЄС?

Мігранти їдуть із різних країн до України, а потім рвуть ці паспорти і йдуть на захід за будь-яку ціну

- Європа посилює балканський напрямок – протидіє нелегальній міграції, відповідно, – будує там стіни, рови, інженерні споруди... У зв'язку із цим ми бачимо, що пішло збільшення потоків нелегальних мігрантів у нас в Україні. І мова не тільки про зелені ділянки кордону, а й про загальні потоки на КПП. Мігранти їдуть із різних країн до України, а потім рвуть ці паспорти і йдуть на захід за будь-яку ціну. Зараз спостерігаємо дуже серйозне збільшення кількості в'єтнамців, особливо на білоруській ділянці кордону. Боремося із цим, будуємо інженерні споруди. Ми закрили Харківську область ровами та інженерним спорудами, частково – Луганську, проводимо масштабні такі заходи у Сумській та Чернігівській областях. Можу сказати, що будуватимемо, скільки вистачить грошей.

Маємо випадки, коли ми одних і тих же контрабандистів ловимо десятки разів, а вони знову йдуть

- На Закарпатті такі заходи проводяться?

- Звісно, найбільше – уздовж румунського кордону. Мова про інженерні споруди з колючого дроту.

- Це в межах протидії контрабанді цигарок?

- Не тільки цигарок, там також ідуть потоки нелегальних мігрантів. Контрабанда цигарок на Закарпатті зараз – це не проблема. Якщо порівняти із тими масштабами, в яких це було до війни, – то це не проблема. Це якісь ящики, які переносять люди – не фури, не потоки. І це може припинитися узагалі, якщо буде запроваджена кримінальна відповідальність за контрабанду цигарок і за переведення нелегальних мігрантів. Бо нині маємо випадки, коли ми одних і тих же людей ловимо десятки разів, а вони знову йдуть. Наразі вже проголосована в першому читанні кримінальна відповідальність за незаконний перетин кордону – це ст. 332 ч. 4 – якщо вона буде введена, це значно полегшить нам роботу. Люди розумітимуть, що не просто затримали – і заплатив штраф, а він понесе кримінальну відповідальність за свої дії. Це також збільшить ефективність заходів із протидії контрабанді – бо ящик із цигарками теж сам через кордон не йде, його несе людина.

- Тобто, у справі контрабанди та нелегальних мігрантів усе змінить закон?

У ДПСУ недоукомплектування – близько 10 тисяч працівників

- Так, ми на це сподіваємося. Ну, а зі свого боку ми мотивуємо прикордонників преміями. Із часу введення такої практики маємо зростання випадків відмови від хабарів на кордоні: от йому пропонували 100 доларів за пропуск, він цього не зробив – і отримав десять тисяч премії. На Закарпатті, наприклад, за те, що військовослужбовець на чергуванні відзначився перешкоджанням контрабандній діяльності, теж преміюють – у межах 5 тис. грн.

- Чи залишається проблема з доукомплектацією особового складу в лавах ДПСУ?

- Наш штат затверджений Верховною Радою, це 53 тисячі людей, але у нас недоукомплектування – близько 10 тисяч. Ми розуміємо, що дуже багато молодих людей вибирають поїхати за кордон замість того, аби вступати до лав ДПСУ. Але думаю, що з підвищенням заробітних плат, будівництвом житла для прикордонників цю ситуацію вдасться змінити.

Тетяна Когутич, Ужгород

Фото надані прес-службою Мукачівського прикордонного загону.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-