Тестування на ВІЛ-інфекцію проводитимуть сімейні лікарі

Тестування на ВІЛ-інфекцію проводитимуть сімейні лікарі

Укрінформ
В Україні впроваджується новий алгоритм виявлення ВІЛ-інфекції, який передбачає, що тестування проводитимуть сімейні лікарі.

Про це сказав генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта на прес-конференції, присвяченій презентації проекту HealthLink, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Основною метою проекту HealthLink є надання якісних медичних послуг та покращення пацієнтам із ВІЛ-інфекцією доступу до лікування через впровадження чіткого алгоритму надання допомоги з моменту виявлення ВІЛ-інфекції та до моменту призначення лікування. Медична система України переходить від регуляторних функцій до тісної співпраці із лікарями та пацієнтами. Центр громадського здоров’я змінив алгоритм тестування на ВІЛ-інфекцію. Розроблено нові протоколи тестування та лікування ВІЛ-інфекції згідно з нормативами ВООЗ. Тестування проводитимуть сімейні лікарі", - підкреслив Курпіта.

За його словами, МОЗ прагне, щоб тестування на ВІЛ/СНІД було зрозумілим, швидким. Завдяки цим змінам в системі охорони здоров’я Україна зможе подолати епідемію ВІЛ/СНІДу до 2030 року, заявив Курпіта.

Він зазначив, що у 2018 році до проекту долучилося 220 медичних закладів та 3500 лікарів.

"Вже в 2019 році громадські організації у 12 регіонах будуть готові надавати послуги людям, які живуть з ВІЛ-інфекцією з профілактики та супроводу", - сказав Курпіта.

Читайте також: У Києві запровадили нову систему виявлення ВІЛ-інфекції

У ході заходу було зазначено, що проект HealthLink вартістю $22 млн розпочав свою діяльність у 2017 році, аби прискорити подолання епідемії ВІЛ-інфекції за допомогою швидкого і безпечного тестування на ВІЛ і подальшого лікування.

Проект впроваджується БО "100% Життя" (Мережа ЛЖВ) у партнерстві з Альянсом громадського здоров'я та за підтримки держави. Протягом першого року проекту тестування на ВІЛ-інфекцію пройшли близько 50 тисяч українців. Планується, що протягом 2019 року буде протестовано на ВІЛ-інфекцію ще 268 тисяч українців.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, близько ста тисяч українців не знають, що вони заражені ВІЛ-інфекцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-