Назвали найтиповіші помилки претендентів в Антикорупційний суд

Назвали найтиповіші помилки претендентів в Антикорупційний суд

Укрінформ
Під час подачі документів для участі в першому конкурсі на посади до Верховного суду відмовили 22,5% охочим через порушення ними вимог до подання документів.

Про це інформує прес-служба ВККСУ. 

«Подання неповного пакета документів - це типова помилка під час звернення кандидатами з метою участі у конкурсі», - ідеться в повідомленні.

У комісії наголошують, як свідчить досвід подання документів правниками під час першого конкурсу до Верховного суду, 22,5% охочих взяти участь у конкурсі отримали відмову через порушення вимог до подання документів.

Серед найрозповсюдженіших причин відмов - подання неповного пакета документів або неподання документів, які підтверджують відповідний професійний стаж діяльності. 

За словами заступника директора департаменту суддівської кар'єри ВККСУ Олега Рибчука, найчастіше кандидати забували подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (електронну декларацію); декларацію доброчесності судді; декларацію родинних зв'язків кандидата на посаду судді; заяву про проведення перевірки, визначеної Законом України «Про очищення влади».

Зокрема, як зазначається, у 2016 році за результатами перевірки поданих документів із 846 кандидатів, що мали намір змагатись за посади суддів, в участі у конкурсі було відмовлено 190 кандидатам. 

З-поміж них 163 особам відмовлено через те, що не змогли підтвердити наявності необхідного стажу, а саме: 33 особи не підтвердили 10 років суддівського досвіду, наукового - 49 осіб, адвокатського - 81 особа. 

Крім того, 27 кандидатів не надали ВККСУ одного або більше документів і також отримали відмову в допуску до участі у конкурсі.

Рибчук повідомив, що для кандидатів-суддів для підтвердження стажу роботи достатньо трудової книжки, натомість кандидатам-адвокатам варто звернути увагу, що наявності адвокатського посвідчення недостатньо для підтвердження досвіду професійної діяльності.

«Для адвокатів типовими помилками під час подання документів є подання недостатньої кількості необхідних документів, а саме непідтвердження відповідного досвіду за кожний рік окремо. Подані документи мають підтверджувати відповідний досвід за кожен рік адвокатської діяльності, що вказана кандидатом (щонайменше один документ за кожен рік діяльності). Це можуть бути копії процесуальних документів, копії судових рішень, ордери тощо», - зазначив Рибчук.

Кандидатам-науковцям, наголосив він, необхідно звернути увагу, що науковий ступінь, здобутий ними у вищому навчальному закладі або науковій установі іноземної держави, повинен бути визнаний в Україні.

Читайте також: Судді отримують анонімні дзвінки з погрозами - суддя ВСУ

У ВККСУ інформують, що декларації доброчесності та родинних зв'язків подаються безпосередньо на офіційному веб-сайті Комісії. 

Як зазначається, на сьогодні Комісією не зафіксовано наявності технічних проблем під час заповнення вказаних декларацій.

На допомогу кандидатам із формування пакета документів ВККСУ також розробила відеороз'яснення та надала відповіді на актуальні запитання.

Як повідомлялося, Вища кваліфікаційна комісія суддів України 2 серпня 2018 року оголосила конкурси на 78 посад суддів Верховного суду та 39 посад суддів Вищого антикорупційного суду. Подання документів триває з 8 серпня до 14 вересня 2018 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-