У посольстві США прокоментували рішення суду щодо Седлецької

У посольстві США прокоментували рішення суду щодо Седлецької

Укрінформ
Рішення суду щодо доступу до інформації з телефону головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької може негативно вплинути на свободу преси в Україні.

Про це заявило посольство США в Києві.

«Ми стурбовані тим, що вчорашнє рішення суду щодо журналістки-розслідувачки Наталії Седлецької може мати несприятливий вплив на свободу преси та зусилля щодо боротьби з корупцією в Україні. Українська влада має підтримувати незалежну журналістику», – пише посольство у Twitter.

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року після звернення народного депутата Олени Масоріної Генпрокуратура порушила кримінальне провадження щодо директора НАБУ Артема Ситника через імовірне розголошення даних слідства у справі прокурора Кулика під час спілкування "оф-рекордз" із журналістами.

Читайте також: Нардеп: Седлецька не єдиний журналіст, якого прокуратурі дозволили "слухати"

За даними слідства, розмова Ситника з українськими журналістами у форматі "оф-рекордз" відбулася в Києві у травні 2017 року. Сам Ситник заперечує, що під час цього спілкування порушив законодавство.

4 вересня видання "Радіо Свобода" опублікувало заяву, у якому висловило обурення ухвалою українського суду, який дав Генпрокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької упродовж 17 місяців.

Читайте також: Єврокомісія занепокоєна ситуацією навколо головреда програми "Схеми"

Того ж дня група депутатів підписала звернення до Луценка з проханням про невідкладний прийом через рішення суду щодо надання доступу ГПУ до телефону Седлецької.

Читайте також: Прокуратура не схотіла читати SMS із телефону Седлецької - депутат

Згодом генеральний прокурор Юрій Луценко запросив Седлецьку на закриту зустріч для пояснень чому суд надав згоду на допуск до інформації в її телефоні, вона ж відмовилася від цієї пропозиції і запропонувала йому прийти на Радіо Свобода дати відкритий коментар щодо цієї ситуації. Луценко на ефір не прийшов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-